Értesítést küld a vészhelyzetekről a Google

Erdőtűz Portugália
Pampilhosa da Serra, 2017. június 19. Erdőtűz pusztít a Portugália középső részén lévő Pampilhosa da Serra településen 2017. június 18-án. A tűzvész halálos áldozatainak száma 62-re emelkedett, több mint ötvenen megsérültek. Többen füstmérgezés miatt haltak meg, mások bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe. A tűz megfékezésében 733 tűzoltó vesz részt. (MTI/EPA/Paulo Novais)
Vágólapra másolva!
A Facebook Safety Checkjéhez hasonló funkciót vezet be a vállalat.
Vágólapra másolva!

A magyar felhasználók döntő többsége vélhetően még nem találkozott a Facebook Safety Check funkciójával. Ezt akkor aktiválják a közösségi hálózat illetékesei, mikor valahol jelentős természeti katasztrófa, gigantikus baleset, vagy éppen komoly terrortámadás történik. A krízis helyszíne közelében tartózkodó facebookozók jelezhetik a segítségével, hogy jól vannak, nem kell értük aggódni.

Forrás: MTI/EPA-LUSA/Paulo Novais

A Google most egy hasonló szolgáltatást vezet be a keresőmotorjában. Az SOS Alerts funkciónak köszönhetően krízishelyzetben egy értesítés jelenik meg a Google számítógépes és mobilos felületein. A közelben tartózkodók esetében automatikusan felbukkan az értesítés, míg a távolabb tartózkodóknak rá kell keresniük a témára.

Az értesítésre kattintva vagy koppintva friss médiabeszámolók, hatósági közlemények, térképes helyinformációk, továbbá az adott helyzetben hasznos egyéb tájékoztató adatok jelenhetnek meg. Utóbbi alatt például segélyhívó számokra, vagy a hatóságok webhelyeinek hivatkozásaira kell gondolni.

A Facebook megoldásától eltérően a Google SOS Alert nem biztosít lehetőséget az életjel küldésére, a szolgáltatás célja az adott vészhelyzet által közvetlenül vagy közvetve érintett személyek gyors tájékoztatása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!