Amikor nyaralni indulunk egy kicsit több kérdés szokott forogni a fejünkben, mint, hogy elzártuk-e a gázt otthon. Olyan dolgokon gondolkozunk, hogy biztos bezártunk-e minden ablakot, vagy a biztonsági rácsot. De vajon elég, ha csak a lakásunkat védjük, ha nem vagyunk otthon? Egyáltalán nem. Az adataink is veszélyben lehetnek ilyenkor.

Solymos Ákos, a Quadron szakértője össze is szedett egy pár IT és tech biztonsági tippet a nyaralni készülőknek.

Így induljunk neki

Készítsünk mentést az otthoni informatikai eszközeinkről, a család okostelefonjairól, majd a mentést egy megbízható ismerősnél, esetleg a jól védett munkahelyünkön helyezzük el.

Az utazásra lehetőleg ne a minden adatunkat tartalmazó legértékesebb laptopot vigyük el, hanem valami olyat, amin a legszükségesebb programok, adatok (pl. szobafoglalás visszaigazolás, névjegyzék) vannak rajta, de semmi több. Ha elveszik, ellopják vagy megsérül, maximum anyagi kár ér minket, de a céges és egyéb privát adataink nem kerülnek illetéktelen kezekbe.

Így utazzunk

Informatikai eszközöket, adathordozókat ne adjunk fel csomagként ha lehet. Mindig győződjünk meg az adott légitársaság szabályairól!

Ne posztoljuk már a reptérről, hogy elutaztunk! A betörőknek és az informátoraiknak ez felhívás keringőre. Ügyeljünk a posztjaink láthatóságára! Legyen alapértelmezett a „Csak az Ismerősök" opció!

Minden magunkkal vitt informatikai eszközön legyen beléptetés.

Minimum egy jelszavas, egy PIN kódos, vagy jelkódos, de ha van ujjlenyomat olvasós akkor az is jó. Így megvédhetjük az adatainkat az illetéktelen hozzáféréstől, ha valamelyik eszközünket el is lopják. Legyen minden családtagnak lemásolva az összes igazolványa, útlevele, betéve a csomagokhoz (offline paper backup). Ha ellopják az iratainkat, akkor nagyon jól tud jönni!

Még egy ATM sem teljesen veszélytelen, és van aki mégis kiadja a kezéből a kártyáját fizetés közben.Forrás: AFP/Serge Pagano

Sose adjuk ki a bankkártyánkat a kezünkből!

Lemásolhatják, lefotózhatják és utána már az adatokkal fizetni lehet az Interneten. Forgalmas helyeken gyakoribbak az ATM-es kártyamásoló eszközök. Pénzfelvétel előtt győződjünk meg arról, hogy nincs-e másolóeszköz a kártyabeadó nyíláson – hívja fel a figyelmet a Quadron szakértője. Soha ne tegyük a PIN kódot a kártya mellé, főleg pedig ne írjuk rá a kártyára! Legyen a telefonunkban a bankunk kártyatiltás telefonszáma és végül legyen beállítva minden kártyánkra Kártyaőr SMS funkció.

Pihenés közben is legyünk óvatosak

Bár az ismerősök bizonyára ki vannak éhezve a hírekre, hogy milyen a hotel, a beach, a koktélok, ezt ne a nagyközönségnek posztoljuk, inkább a fontos ismerősöknek írjunk privát üzenetet. Ennek oka ugyanaz, mint az utazós pontnak. Ezzel csak a rosszindulatú nézelődőknek segít at ember. Ha mindenáron szeretnénk az összes ismerősünket elkápráztatni, akkor azt tegyük meg itthonról, miután hazaértünk.

A fényképezőgépek esetében lehetőség van megadni a beállításokban a tulajdonos nevét és egyéb adatait, például elérhetőséget. Ezek az infók jellemzően belekerülnek a képek EXIF metaadataiba. Ha nem ellopták a gépet, hanem például ottfelejtjük valahol, akkor így fogjuk tudni igazolni a tulajdonunkat, még ha a képeket valaki le is törölte esetleg.

Aktiváljuk az informatikai eszközeink nyomonkövetési funkciót.

Bár a tolvajok első dolga, hogy kikapcsolják a telefont, később, ha nem törlik az összes beállítást és az eszköz internetre tud kapcsolódni, akkor megtudhatjuk, hogy hol van jelen pillanatban, de ami még fontosabb: távolról törölni tudjuk az adatainkat (remote wipe). Ilyenkor is jó, ha van mentésünk, lásd 1. pont.

Sose hagyjunk még percekre sem a telefont, informatikai eszközeinket az autóban – még akkor sem, ha nem látszódik. A profi tolvajok különböző trükkökkel megtalálják, melyik autókban van pl. laptop és pillanatok alatt kinyitják a kocsit és elviszik.

Hotel hallban, sörözőben, kávézóban, egyáltalán bármilyen nyilvános wifi hálózaton legyünk nagyon óvatosak. Nem tudhatjuk, kik és hogyan figyelik a hálózati forgalmat, esetleg lementik-e a nem titkosított oldalakon megadott jelszavainkat és egyéb adatainkat – hangsúlyozza Solymos Ákos.

De a legjobb lenne, ha...

nem vinnénk magunkkal olyan informatikai eszközt, amin dolgozni lehet. Az üdülés, a nyaralás a miénk és a családé. Ne dolgozzunk még akkor is!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!