Mégsem adják el a lakás alaprajzát a robotporszívók

robotporszívó teszt
Roomba iRobot
Vágólapra másolva!
A Roombát tervező cég szerint félreértették az ügyvezető szavait.
Vágólapra másolva!

Kisebb botrányt robbantott ki hétfőn a Reuters. A Roomba robotporszívókat készítő iRobot ügyvezető igazgatójával készített interjújában Colin Angle állítólagosan azt mondta a hírügynökség riporterének, hogy a cég szeretné a következő években értékesíteni a porszívók által készített lakásalaprajzokat az Amazonhoz, a Facebookhoz, vagy éppen a Google-höz hasonló cégeknek.

Roomba Fotó: Gilicze Bálint - Origo

Állítása szerint a Roombák által készített térképek számos módon felhasználhatóak lehetnek, a segítségükkel ugyanis jobban megérthető, hogy ténylegesen milyen környezetekben kell működniük a legkülönfélébb típusú okoskütyüknek. Az információk felhasználhatóak lehetnének a fejlesztésükkor, vagy a működési paramétereik finomhangolásakor.

A cikk megjelenése után gyorsan végigsöpört a sajtón, hogy a vállalat eladná a térképeket, mire az iRobot azonnal védekező pozícióba kényszerült. A cég szerint a Reuters tudósítója félreértette Angle szavait és szándékát: jelenleg nem értékesítik, és a jövőben sem kívánják eladni az alaprajzokat.

Az ügyvezető arra célzott, hogy felhasználói beleegyezés esetén a Roombák opcionálisan és ingyen megoszthatnák más cégekkel vagy eszközökkel – például az idén márciustól már támogatott Amazon Alexa hangasszisztenssel – az információkat, hogy segítsék a lakásban lévő egyéb okoseszközök hatékonyabb működését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!