Manapság a modern otthon radikális változáson esik keresztül, ezzel együtt a háztartások összetétele is, ma már átlagosan 2,4 embert1, 0,3 háziállatot2 és 6,3 csatlakoztatott készüléket találunk lakásonként.

Jelenleg több elektronikus készülék található egy otthonban, mint ember és háziállat és ezek az eszközök egyre fontosabb szerepet töltenek be az életünkben, mivel számos tevékenységre használjuk: szörfözünk az interneten, vásárlunk és videókat osztunk meg. Ez az óriási online összekapcsolódás azonban rengeteg veszélyt rejt magában, sőt a Kaspersky Cybersecurity Index szerint

az emberek 39%-a továbbra sem gondoskodik a készülékeik védelméről

az olyan kibertámadások ellen, mint a zsarolóvírusok, kártékony programok, pénzügyi visszaélések stb.

A modern otthon, mindig online

Egy átlagos háztartásban az emberek az ébren töltött órák nagy részében folyamatosan lógnak az interneten és minél több ember szörföl egyszerre, annál nagyobb veszélyek leselkedhetnek rájuk a rosszindulatú programoknak vagy honlapoknak köszönhetően. A Kaspersky Lab éves kutatása szerint az emberek 63%- aggódik az adathalász e-mailek és weblapok miatt, ami sajnos nem elég. Minden embernek, aki az interneten szokott böngészni, szüksége van olyan biztonsági szoftverre, ami olyan adathalászat elleni technológiát tartalmaz, amely megakadályozza, hogy a felhasználók hamis e-mailek, weboldalak áldozataivá váljanak. Emellett jó, ha a szoftver jelzi azt is, hogy egy link megbízható, avagy gyanús és veszélyes, amely számítógépes kárt okozhat.

Az otthon, ahol a drága adatok vannak

A hamis weboldalakkal kapcsolatos félelmek mellett a felhasználókat az is aggasztja, hogy elveszíthetik az otthonaikban lévő csatlakoztatott készülékeiken található privát adataikat (átlagosan 6 készülék csatlakozik fel háztartásonként), köztük például a fotóikat. A kutatás alapján ez a félelem megdöbbentően erős, jobban nyugtalanítja az embereket a digitális fotóik elvesztése, mint partnerkapcsolatuk felbomlása vagy háziállatuk betegsége.

300 dollárt kér a titkosított fájlok feloldásáért a WannaCry zsarolóprogramForrás: SecureList / AO Kaspersky Lab

Mivel ezek az adatok ennyire fontosak az embereknek, ezért az Internet-felhasználók 53%-a tart attól, hogy megtámadja készülékét egy olyan, a közelmúltban világszerte végig söprő WannaCry-járványhoz hasonló zsarolóvírus, amely váltságdíj ellenében vagy még akkor sem oldja fel a titkosítást a készülékeken tárolt adatokról.

Gyerekek a jövő otthonaiban

Míg az adatbiztonság és a felhasználó magánéletével kapcsolatban egyértelmű aggályok merülnek fel, addig nem feledkezhetünk meg azokról a „védtelen" családtagokról sem, akik egyre fiatalabb korban csatlakoznak az internetre. Az emberek 60%-a fél attól, hogy a gyerekek esetleg nem megfelelő tartalmat látnak az interneten, ezért a szülői felügyelet funkciójis nagyon fontos. Ez lehetővé teszi a szülők számára a háztartásokban lévő digitális készülékek használatának korlátozását, például a hozzáférést felnőtteknek szánt tartalomhoz, obszcén oldalakhoz.

Mindent összevetve nagyon sok kellemetlenséget takaríthatunk meg magunknak, ha minden eszközünket maximális védelemmel látunk el, amelyek bármilyen módon is kapcsolódnak a külvilághoz. Közhelyesen hangzik, de ez az a terület, ahol nem igazán érdemes pár ezer forintot spórolni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!