Magyar szakértők az európai terrorellenes kezdeményezésben

Készenléti rendőrök és TEK-esek ferihegyen
Budapest, 2016. március 22. A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai és páncélozott szállító harcjárműve a Liszt Ferenc-repülőtér parkolójánál 2016. március 22-én, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatát. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Magyar szakembereknek, kutatók is részt vesznek egy új, terrorakciók megelőzésére létrejött kezdeményezésben, többi között a szakmai háttér kialakítása, szoftverfejlesztés, a rendszer tesztelése lesz a feladatuk - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-en pénteken.
Vágólapra másolva!

Horváth Józsefet arról kérdezték, hogy terrorakciók megelőzésére nyolc európai uniós ország tizenhat szervezetének együttműködésével jött létre a RED-Alert (Real-time Early Detection and alert system - valós idejű megelőző- és jelzőrendszer) elnevezésű európai projekt.

A kezdeményezés a mesterséges intelligencia és a hálózatkutatás módszereit használja fel.

A projekt résztvevői azzal segítik a bűnüldözést, hogy megpróbálják feltárni azokat a kapcsolati hálókat, internetes hálózatokat, amelyeket használva valaki fokozatosan radikalizálódva eljut addig, hogy részt vegyen egy terrorakció előkészítésében - ismertette. Megjegyezte: nagyon fontos ez a kutatás, ki kell használni a számítógépek adta lehetőségeket, de ez önmagában nem elég, a felderítésnél az emberi munkára is szükség van.

Nem csak ilyen módszerekkel lehet - és kell - harcolni a terrorfenyegetettség ellen. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Horváth József hangsúlyozta, a terrorszervezetek közül az Iszlám Államnál újdonságként tapasztalták, hogy a toborzásban, az ideológiai meggyőzésben fontos szerepet szán az internetnek, ennek feltérképezésében lehet szerepe az új kezdeményezésnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!