Letartóztatta a WannaCry-t megállított hackert az FBI

marcus hutchins wannacry
Marcus Hutchins egy domaincím bejegyzésével képes volt deaktiválni a WannaCry zsarolóprogram titkosítómodulját
Vágólapra másolva!
Banki adatokat lopó kártevő tervezésével vádolják az USA-ban.
Vágólapra másolva!

Május közepén napokig foglalkoztatta a médiát a WannaCry zsarolóvírus által okozott globális pusztítás. A számítógépeken lévő egyes fájlokat titkosítással túszul ejtő kártevő a becslések szerint egy nap alatt 150 országban olyan 230 ezer számítógépet fertőzött meg. A gyors terjedéséhez a nem naprakész, vagy már nem támogatott Windowsok sebezhetőségeit használta ki.

Marcus Hutchins Forrás: Frank Augstein/AP

Sokak nagy szerencséjére a WannaCry terjedésének elindulása után Marcus Hutchins biztonsági kutató megmentette a napot, a kártevő kódjának elemzése során ugyanis rájött, hogy egyetlen domaincím beregisztrálásával deaktiválni tudja a titkosítómodulját. Nem állította meg a WannaCry terjedését, de hatástalanította azt, a domain beregisztrálása után a kártevő befejezte a fájlok titkosítását.

A brit Hutchins azonnal nagy sztárrá vált: a helyi bulvármédia munkatársai komoly nyomozómunkával kiderítették a személyazonosságát, majd napokon keresztül zaklatták, a magánéletéről próbáltak szaftos sztorikat előkotorni.

A pár napnyi pokoljárás után Hutchins élete visszatért a megszokott kerékvágásba, azonban most újból nagy zűrbe keveredett:

csütörtökön letartóztatta Las Vegas-ban az FBI, mielőtt felszállt volna a hazafelé tartó repülőjére.

Egy biztonsági konferencia miatt utazott a híres-hírhedt városba.

A letartóztatás oka, hogy az FBI szerint Hutchins programozta a Kronos néven ismert, banki belépési adatokat lopó kártevőt. A szoftver 2014-től kezdve egészen a közelmúltig biztosan elérhető volt, legutóbb 2000 dollárba (olyan 512 ezer forintba) került a licence.

A nyomozók szerint Hutchins másodmagával dolgozott: a társa először a kártevő értékesítésével kapcsolatos munkákat végezte, majd olyan szolgáltatást kezdett nyújtani hozzá, amelyet igénybe véve a vásárlók átmenetileg elrejthették a kártevőt a vírusirtók elől.

Hírünk írásáig Hutchins nem tudott nyilvános nyilatkozatot tenni, így egyelőre nem világos, hogy mi az álláspontja az ügyben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!