Újabb ingyenes VPN-szolgáltatás keltett botrányt

Pretty student doing homework Beautiful Wireless Technology Computer Adolescence Student Girls Teenage Girls Women Beauty In Nature Literature Urgency Bookshelf Homework Young Adult Teenager Smiling Holding Carrying Working Studying Intelligence Learning
Pretty young student sitting at desk and doing her homework, she is connecting to the internet with a laptop
Vágólapra másolva!
A Hotspot Shield szponzorált weblapokra irányíthatja át a felhasználóit.
Vágólapra másolva!

A bölcsesség szerint egyes dolgok túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek. Sajnos az ingyenes internetes szolgáltatások világában rendkívül nehézzé vált megítélni, hogy mi tartozik ebbe a kategóriába, hiszen közismert és népszerű szolgáltatások is hosszú évekig működhetnek masszívan veszteségesen úgy, hogy a felhasználók szemszögéből látszólag minden a legnagyobb rendben van.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Demaerre

Klasszikus példa erre a Twitter, amely a bő 10 éves fennállása óta már 2 milliárd dollárnál (durván 516 milliárd forintnál) is nagyobb veszteséget halmozott fel. Csak azért működhet, mert a befektetők folyamatosan lapátolják a pénzt a kasszájába.

Persze a legtöbb szolgáltatás nem képes jelentős mennyiségű tőkét bevonzani, ilyen vagy olyan módon, de muszáj valahogy a saját erejéből minimum nullaszaldósra kijönnie.

Az ingyenes VPN-szolgáltatást kínáló Hotspot Shield meglehetősen problémás megoldást talált:

tájékoztatás és jóváhagyás nélkül átirányíthatja a felhasználókat a meglátogatni kívánt webhelyekről a hirdetői által szponzoráltakra.

A magánszférával kapcsolatos ügyekre specializálódott Center for Democracy and Technology fogyasztóvédelmi csoport emiatt most bepanaszolta a céget az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottságánál.

A szervezet megtévesztőnek és unfairnek tartja a praktikát, formális versenyügyi vizsgálatot kért az üzemeltető ellen.

Sajnos a Hotspot Shield közel sem az egyetlen olyan ingyenes VPN-szolgáltatás, amely csak a fizetős verziójának előnyeit felsoroló dobozban, továbbá a szerződési feltételeinek egy eldugott részében céloz arra, hogy az „ingyenesség" alatt nem klasszikus értelemben vett ingyenességet kell érteni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!