Extrém terhelés esetén elszállhatnak az alkalmazások.

Az elmúlt hónapokban piacra került AMD Ryzen processzorok pozitív fogadtatásra találtak a tesztelőknél és a fogyasztóknál, noha a kezdeti időszakban bőven voltak problémák a memóriatámogatás terén. Szerencsére alaplapi BIOS-frissítések segítségével mostanra sikerült elég jól megszüntetni a kompatibilitási hiányosságokat.

AMD RyzenForrás: AMD

Most fény derült a processzorok egy olyan hibájára, amelyet egyáltalán nem biztos, hogy képesek lesznek szoftverfrissítésekkel megoldani az AMD szakemberei: Linux alatt egyszerűen összeomolhatnak az extrém terhelés kiváltó alkalmazások, például a programok forráskódjainak többszálas fordításakor fordulhat ilyen elő. A Phoronix írója (via TechPowerUp) képes volt könnyen reprodukálható módon demonstrálni a problémát.

Az AMD megerősítette a gondot létezését, ám a cég szerint ettől függetlenül hétköznapi Linuxozás közben teljesen jól működnek a Ryzenek, a problémát tapasztaló felhasználókat a terméktámogatási csapattal való kapcsolatfelvételre kérte. A cég szerint a hamarosan piacra kerülő ThreadRipper asztali gépes csúcsprocesszorait, továbbá a szerverekbe szánt EPYC központi egységeit már nem érinti a malőr.

Windows alatt nem reprodukálható az AMD Ryzen hibája, így a fogyasztók döntő többsége soha nem fog találkozni vele.

Végül az AMD megígérte, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordít majd a fogyasztói piacra szánt processzorainak Linux alatti tesztelésére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!