Sok újdonságot hozott a Firefox 55

mozilla firefox 55 böngésző
Mozilla Firefox 55
Vágólapra másolva!
Többek közt már VR-os tartalmakat is képes megjeleníteni a böngésző.
Vágólapra másolva!

A mai napon elérhetővé vált a Mozilla Firefox 55 első stabil kiadása, bár hírünk írásakor a böngésző megszokott letöltési oldala még az előző kiadást ajánlotta fel, így csak a szervezet FTP-szerveréről lehetett letölteni a telepítőkészletét. Ez természetesen a keddi nap során meg fog változni, estére kimegy majd a letöltési oldalra is a legújabb verzió.

Mozilla Firefox 55 Forrás: Origo

A szokásostól eltérően a Firefox 55 számos komoly újítást hozott, elsőként nézzük a nem nyilvánvaló fejlesztéseket. Ettől a verziótól kezdve a böngésző windowsos telepítőprogramja alapértelmezetten a 32 bites helyett a 64 bites kiadást installálja, már ha az futtatható az adott számítógépen.

Érdemes tudni, hogy egy korábbi telepítésről a Firefox 55-re minden további nélkül frissíteni lehet, azonban az új kiadás jelentős változtatásokat vezet be a felhasználói profilok kezelésében. Amennyiben valaki visszaállna a böngésző egy korábbi verziójára, akkor problémákba fog ütközni, a régebbi verziók nem képesek egyes adatokat beolvasni az új típusú profilból.

A Firefox 55 talán legnagyobb funkcionális újítása, hogy támogatja a WebVR szabványt, így mostantól VR-headsetes fogyasztásra tervezett tartalmakat is képes megjeleníteni a böngésző.

További érdekesebb újítások:

  • frissült a Könyvjelzők / Előzmények / Szinkronizált lapok oldalsáv kinézete, és már a böngésző ablakának jobboldalára is áthelyezhető;
  • megújult a címsáv keresőfelületének kinézete, alapértelmezetten már megjelennek a keresési javaslatok;
  • indításkor messze gyorsabban visszatöltődnek az előző bezáráskor nyitva hagyott fülek;
  • macOS alatt egyéni billentyűkombinációk rendelhetőek a Firefox funkcióihoz;
  • az Adobe Flash plugint kérő tartalmak csak felhasználói jóváhagyást követően indulnak el.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!