Visszatért a csúcs videokártyák piacára az AMD

2017.08.14. 18:09

Lejárt az embargó, megérkeztek az első Radeon RX Vega tesztek.

Remek éve van eddig az AMD-nek, a Ryzen termékcsaládjával kiváló ár-érték arányú processzorokat dobott piacra. Olyannyira befűtött velük az Intel talpa alá, hogy a rivális cég most augusztus 21-én bemutatkozó nyolcadik generációs Core processzorai a vártnál erősebbek lesznek, különösen a négymagossá váló Core i3 széria esetében várható óriási a teljesítménybeli előrelépés.

AMD Radeon RX VegaForrás: AMD

A mai napon több évnyi kihagyás után a felső kategóriás videokártyák piacára is visszatért a vállalat, méghozzá a régóta mutogatott Radeon RX Vega családjának első két tagjával.

A drágábbik modell papíron már kapható, míg az olcsóbbik VGA forgalmazása csak két hét múlva kezdődik majd.

Az olcsóbbik modell a 399 dolláros Radeon RX Vega 56, ez a 449 dolláros NVIDIA GeForce GTX 1070 ellenfele. Az AnandTech tesztje alapján a Radeon kártya játékokban nagy átlagban 8 százalékkal gyorsabb a riválisánál, azonban 45-75 wattal több áramot fogyaszt annál.

A drágábbik kártya a 499 dolláros Radeon RX Vega 64, amely az azonos árú NVIDIA GeForce GTX 1080 vetélytársa. Olyan 10 százalékkal gyorsabb a testvérénél, a GeForce kártyával összehasonlítva pedig döntetlen meccset játszik: erősen játék- és felbontásfüggő, hogy kettő közül épp melyik képes több képkockát kipréselni magából.

Ami viszont kínos, hogy az NVIDIA kártyájánál 110-150 wattal is többet fogyaszt, ez azért erősen a GeForce felé billenti a mérleg nyelvét.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!