Leteszteltük, hogy gondolja az alsó kategóriát a Samsung és a Vodafone

2017.08.26. 21:25

A Samsung és a Vodafone is egyszerre jutatta el hozzánk a maga alsóbb kategóriába szánt készülékét. És habár a kettő egészen más ligában játszik, egymás mellé tettük őket, és megnéztük, hogy mit kapunk ma pénzünkért, ha kevesebbet szeretnénk fizetni.

Egyre tisztábban látható, hogy a vásárlók jelentős része inzultusként értékeli az újabb és újabb csúcstelefonok 250-300 ezer forintot elérő, vagy éppen még ezt is meghaladó árait. Ezt használták ki ügyesen újabban a kínai gyártók, élükön a Huawei - Honor párossal, a OnePlusszal és a Xiaomival, akiktől megkaphattuk a csúcstelefonok minőségét számos ponton elérő készülékeket, csak éppen jóval kedvezőbb áron.

Forrás: Origo

De mi történik akkor, ha a 80-150 ezer forint közötti kategória még mindig sok? Mi történik, ha le akarunk merészkedni az alsóbb kategóriáig? Nos, erre a Samsungnak és a Vodafone-nak is van egy-egy válasza: az előbbi a Galaxy J3 új kiadásával, az utóbbi pedig a sajátmárkás Smart E8-cal jelentkezett.

Azt rögtön az elején le kell szögezni, hogy a két készülék nem összehasonlítható közvetlenül. Míg a Vodafone Smart E8 kifejezetten kedvező, 20 ezer forint környéki áron vehető meg (legalábbis akkor, ha felkerül a Vodafone oldalára, mert ez a cikk írásának pillanatában még nem történt meg), addig a Samsung Galaxy J3-at 60 ezer forintért lehet hazavinni. Ez utóbbi pedig nem kevés egy alsóbb kategóriás mobilért, ennyiért már tudnia is kell valamit.

További cikkek a rovatból:

Tapizunk, és nem csalódunk

Első ránézésre mindkét telefon azt nyújtja, amit az árától várnánk tőle. A Samsung hozza a bejáratott egyendizájnt, ami ebben a fekete színben akár elegánsnak is mondható, lekerekített széleinek köszönhetően kényelmes a fogása, viszonylag vékony, jó az összeszerelés minősége, ráadásul a hátlapra még jutott fém is, amit alulról-felülről műanyag keretez. A bekapcsoló gomb tökéletes helyen van a jobb oldalon, a két hangerőszabályzó azonban érthetetlenül felülre került a balon, pont nem lehet elérni őket abban a pozícióban, ahogy alapból fognánk a telefont.

Habár a Vodafone Smart E8 ugyanakkora kijelzővel rendelkezik, mint a J3, mégis egy kicsit vaskosabb, bumfordibb jelenség. Dizájnról nem beszélhetünk, ez csak egy darab fekete objektum, de kézbe véve itt sem szembesülhetünk nagy gondokkal: az összeszerelés rendben van, nem recseg-ropog, és a műanyag hátlap sem kellemetlen fogású. Itt minden gomb a jobb oldalra került, és mindegyik jól elérhető.

Forrás: Origo

Egyik sem sebességbajnok

A tavalyi Galaxy J3 központi processzorát valószínűleg amellett a kínai kifőzde melletti sufniban készítették, ahol hétköznap a kutyákat aprítják bele a levesbe. Szerencsére ezen idén alaposan változtatott a Samsung, és most már egy saját fejlesztésű, modern gyártástechnológián készülő négymagos Exynos egység került bele. Persze sokra nem kell számítani: négy alacsony teljesítményű magról van szó, amihez 2GB memória és 16GB belső tárhely tartozik. Ezekkel a Galaxy J3 korrekten tevékenykedik átlagos használat mellett, de persze azért kisebb-nagyobb megakadásokra és várakozásokra sokszor számíthatunk, komolyabb játékkal pedig nem érdemes próbálkozni a gyenge grafikus egység miatt.

A Vodafone Smart E8-hoz is egy nagyobb név, a Qualcomm szállítja a központi chipet, és itt is négy, alacsony teljesítményű (és fogyasztású) magot kapunk, amihez viszont ezúttal csak 1GB memória és 8GB beépített tárhely társul. A probléma igazából a memória mennyisége: manapság az Androidhoz már nagyon ajánlott a legalább 2GB, így tehát komolyabb sebességre ne számítsunk a készüléktől, az alkalmazások hamar megeszik azt, amit az Android szabadon hagy, így állandóan ki-be töltögeti az appokat a memóriából.

Nincs arról szó, hogy ne lehetne együtt élni a Smart E8-cal, de türelem azért nem árt hozzá. A 8GB-os tárhelyből, alapból körülbelül 3GB marad szabadon, így tehát viszonylag gyorsan kell majd bővítenünk, amit meg is tehetünk microSD segítségével, csak úgy, mint a Galaxy J3-nál. Ráadásul a Samsung készülékénél érdemes kiemelni, hogy két SIM-kártyát támogat, és sok más készülékkel ellentétben itt a microSD nem foglalja el az egyik helyét.

Forrás: Origo

Kijelzővel és kamerával a múltba

Az okostelefonok egyik legdrágább alkatrésze a kijelző, így nem csoda, hogy mindkét készüléknél erős spórolás figyelhető meg ezen a téren. A Galaxy J3 a nagyobb Samsung-modellekkel ellentétben nem AMOLED, hanem sima LCD megjelenítőt kapott, a négy-öt évvel ezelőtt még viszonylag menő 1280x720-as felbontásban. Maga a felbontás igazából még most sem kifejezetten bántó az 5 inches kijelzőn, de azért a pixelek láthatóak, továbbá a színek is kicsit fakók.

A Vodafone Smart E8 ezzel szemben tényleg lement a legaljára: a szintén LCD technológiájú és szintén 5 inches kijelző felbontása 960x540 pixel, ami bizony már némileg bántó. A színek itt kifejezetten fakók, a fényerő gyenge és a betekintési szögek sem tökéletesek.

Nyilvánvalóan a kameráktól sem kell sokat várni egyik készülék esetében sem. A Galaxy J3 elejére egy 5 megapixeles, f/2,2-es rekesszel ellátott, LED-es villanóval támogatott szelfikamera, hátuljára pedig egy 13 megapixeles, LED-es vakus, f/1,9 rekeszértékű autófókuszos kamera került, amit a Samsung már megszokott, könnyen kezelhető és átlátható felületéről süthetünk el. Igazából tud mindent, amire egy átlagfelhasználónak szüksége van: elérhető a HDR, a panoráma, az éjszakai felvétel, a sorozatkép, de van éjszakai és sport mód is. Még professzionális mód is akad, ahol manuálisan állíthatunk be pár dolgot, de nyilván közel sem annyit, mint a nagyobb testvéreinél.

Mindenesetre az elkészített képek korrektek, megfelelő fényviszonyok mellett elég részletgazdagok és élesek, alapvetően nem fogunk beégni velük. A fényviszonyok romlásával persze rohamosan csökken a használhatósága, és valahogy a beltéri képekkel sem volt minden rendben. Maradjunk annyiban, hogy nem egy, de nem is két 60 ezer forint környéki telefon ennél kategóriákkal jobban teljesít.

A Vodafone Smart E8 esetében már a számokon látszik, hogy nem számíthatunk túl sokra: hátra egy 5 megapixeles kamera került LED-es vakuval, előre pedig egy 2 megapixeles egység, mindenféle vaku nélkül. Mindenesetre azért a szoftver itt is támogat néhány dolgot: van HDR mód (de az elkészített kép lementése súlyos másodpercekig tart), készíthetünk többszörös- és lassított felvételt, de még kézi üzemmód is elérhető, ahol a hozzáértők beállíthatnak pár alapvető értéket. Minőségről beszélni persze nem nagyon lehet, örüljünk annak, hogy azért többnyire látszik az a dolog, amit lefotóztunk.

Forrás: Origo

Ciki, nem ciki?

Akad viszont néhány érdekes dolog. A harmadannyiba kerülő Smart E8-ra jutott fényérzékelő, így elérhető az automatikus fényerő-szabályozás, míg a 60 ezer forintos Galaxy J3-ból ez kimaradt, előlapi értesítési LED pedig egyikben sincs.

Szintén furcsa, hogy az olcsóbbik készülék kapta meg a jelenlegi legújabb, 7.1.1-es Androidot, míg a drágábbikon be kell érnünk a 7.0-ás verzióval. A Vodafone ezúttal is szinte érintetlen Androidot ad a kezünkbe, ami nagyon dicséretes, míg a Samsung ráhúzta a saját TouchWiz felületét, aminek a jelenlegi változata már egyébként nagyon kellemesen néz ki, letisztult és jól használható.

Szóval, a kérdés, hogy megvegyük-e valamelyiket? Erre a rövid válasz mindkét esetben egy viszonylag egyértelmű nem. A Vodafone Smart E8 esetében az a helyzet, hogy habár tényleg nagyon olcsó, 2017-ben ez a hardver, kijelző és kamera vállalhatatlan. Néhány ezer forinttal drágábban megvehető a Xiaomi Redmi 4A, ami minden tekintetben köröket ver rá, és tényleg korrekten használható, jól kinéző, kellemes kis telefon. Vagyis minden, ami a Smart E8 nem.

A Galaxy J3 esetében a szokásos Samsung-prémium figyelhető meg: ez a készülék körülbelül 20 ezer forinttal drágább, mint amennyit érne. A 60 ezer forint környéki kategóriában nagy a verseny: egyrészt tízezerrel olcsóbban ott van a Xiaomi Redmi 4X, ami még némileg jobb készülék is, pár ezer forinttal drágábban a Motorola G5, ami már szinte egy más kategória hardveresen, de ebben a kategóriában mozog a Huawei P9 Lite is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!