Ezúttal 300 kártevő androidos appot dobott ki a Google

Teenage girl using smartphone in a cafe Smart Phone Beautiful Schoolgirl Using Phone Adolescence Teenagers Only Coffee Break Student Bar Counter Text Messaging Relationship Difficulties Coffee Cup Girls Teenage Girls Young Women Women Females Copy Space S
Girl in a cafe texting on smartphone - copyspace
Vágólapra másolva!
Túlterheléses támadások indítására használták az alkalmazásokat.
Vágólapra másolva!

Nagy üzlet túlterheléses támadásokhoz (DDoS) infrastruktúrát szolgáltatni, így semmi meglepő sincs abban, hogy az internetes bűnözők már okostelefonokat is próbálnak beszervezni a botnetjeikbe. Féltucat informatikai és biztonsági cég összefogásának köszönhetően most sikerült kibabrálni a WireX nevű botnet üzemeltetőivel, a díszpolgárok a Play Áruházban terjesztett androidos alkalmazásokon keresztül szereztek a támadásokhoz bérbe adható kapacitást.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Martin Dimitrov/Martin-Dm

Nem volt túl komplikált a megoldásuk: elérhetővé tettek körülbelül 300 olyan alkalmazást, amelyeket telepítve a felhasználók mobiljai bekerültek a botnetjükbe, így távolról a webhelyek lekérésekkel való bombázására utasíthatták a telefonokat. Az érintett alkalmazások persze mind ártalmatlannak tűntek, például fájlkezelőknek és csengőhangletöltőknek álcázták azokat.

A Google mostanra törölte a Play Áruházból a rosszindulatú alkalmazásokat, majd megkezdte a felhasználók mobiljairól való távoli leirtásukat is. A becslések szerint világszerte 70 ezer eszközre kerülhettek fel a WireX botnet kódját tartalmazó alkalmazások.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!