A Daimler az év elején állt elő a teljesen autonóm, a városi élethez igazodó járművekből álló gépkocsi-megosztó rendszer ötletével. A vállalat úgy tűnik nem beszélt a levegőbe, ugyanis a frankfurti autóbörzén már be kívánja mutatni a Smart EQ Fortwo koncepcióját.

Az EQ Fortwo egy ötfokozatú váltóval szerelt, teljesen önvezető jármű, amiben nincs kormánykerék, sem pedig pedálok. A kocsit egy alkalmazáson keresztül lehet majd az adott címre hívni. Erre hagyunk egy kis időt. Tehát amellett, hogy a szabad járműveket bárhol meg lehet állítani,

egy app segítségével oda is hívható hozzánk a kocsi.  

Bárhova, ahol tartózkodunk. A jármű státuszáról – mármint, hogy éppen foglalt, vagy szabad - a kocsi első részére helyezett információs panel tájékoztatja a majd környezetet. A két személy kényelmét biztosító apróság ajtaja a hátsó tengely felé nyílik, odabent egy nagyméretű képernyő található, ami az utasok érdeklődési köréhez igazított tartalommal kedveskedik. A járművet telefonnal vagy hangvezérléssel is lehet majd irányítani/utasítani; a rendszer az útvonal függvényében útitársakat is javasol.

Kicsik, elektromosak, így kevesebb terhelést jelentenek a városoknak.Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Daimler Ag - Global Communications Mercedes-Benz Cars

A Daimler szerint egyébként a Smart Vision EQ Fortwo megoldás lehet a városi mobilitás fenntartására. A jármű teljesen autómata, elektromos, maximális kommunikációs képességekkel, barátságos és mindenki számára elérhető, kezelhető lesz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison program.