Óriási potenciál van a robotszőlőben

stanford vinebot robot
Vágólapra másolva!
Például mentőalakulatok vehetnék hasznát a puhatestű eszköznek.
Vágólapra másolva!

A robot kifejezés hallatán sokféle kép bukkanhat fel az emberek lelki szemei előtt, azonban szinte garantáltan egy szilárd, előre meghatározott formájú eszközre gondolnak. A merev testű kialakításnak megvannak az előnyei és a hátrányai; az egyik legnagyobb hátránya a szűk, vagy nem megfelelő domborzatú helyeken való mobilitás hiánya.

Forrás: Linda A. Cicero / Stanford News Service

A probléma megoldása érdekében a Stanford Egyetem kutatói most a növényvilágból (konkrétan a szőlőből) inspirálódva egy teljesen új típusú robottal álltak elő, amely egy fix pontból kiindulva képes az éppen szükséges irányba nőni, kiterjeszteni saját magát.

Egy lezárt, hajlékony csőről van van szó, amelyet a használata előtt egy kiforgatott zokni módjára vissza kell hajtani saját magába.

A Vinebot használata során a csőbe levegőt vagy folyadékot juttatva az eszköz elkezd kifelé terjeszkedni, a fejének mozgási irányát a kezelője határozhatja meg. A felfújódás közben mindig csak a Vinebot feje mozog, azaz a cső már korábban kihelyezett teste nem mozdul el a helyéről.

A találmányt azt teszi rendkívül praktikussá, hogy képes a testén belül tárgyakat és anyagokat szállítani.

Tegyük fel, hogy összedőlt egy épület: a túlélők után kutató mentőalakulat a Vinebot fejrészére rögzített kamerával körülnézhet az egyelőre megközelíthetetlen romok alatt, plusz a kamera mellé helyezett szén-dioxid érzékelővel a közvetlenül nem látható, de még életben lévő áldozatokat is felfedezheti. Mikrofon és hangszóró is kerülhet a szenzorok mellé, így az alakulat kommunikálhat az eszméletüknél lévő áldozatokkal.

A robot testében csapok is elhelyezhetőek lehetnek, így a túlélőknek oxigént, vizet, vagy akár folyékony élelmet is bepumpálhatnak kívülről.

A Stanford kutatóinak találmánya elsőre sérülékenynek tűnik, azonban nem kell túlságosan félteni, például egy alul-felül szögekkel kivert akadálypályán is sikeresen tesztelték.

További érdekesség, hogy a testének nem muszáj mindenhol ugyanolyan átmérőjűnek lennie: ahol van elég hely a teljes kiterjeszkedésére, ott felfújódhat teljes átmérőre, ahol pedig nincs elég hely, ott nem nem muszáj neki. Az egyetlen követelmény, hogy a minimálisan megkövetelt átmérőre képes legyen felfújódni.

A kutatók jelenleg többféle a test elkészítésére felhasználható anyaggal is kísérleteznek, ám a legnagyobb kihívást a robot vezérlőszoftverének elkészítése jelenti. A fejrész precíz manőverezéshez a szoftvernek modelleznie kell a már kint lévő test formáját, puha és szabálytalan alakú test lévén ez meglehetősen nagy kihívás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison program.