A becslések szerint olyan 10 százalékos áremelkedésre lehet számítani.

Idén még az ág is húzza az új videokártyát beszerezni kívánók számítógépes játékosokat. A nyár eleje környékén a kriptobányászok elkezdték raklapszámra vásárolni a grafikus kártyákat, így a legtöbb középkategóriás modell csak rendkívül nehezen, de ami még ennél is rosszabb: megdöbbentően drágán volt beszerezhető.

Forrás: Getty Images / iStockphoto / OcusFocus

Az elmúlt hetekben normalizálódni kezdett a helyzet, azonban máris itt van az újabb katasztrófa: mint nemrég beszámoltunk a fejleményről, a memóriachipek gyártói csökkentették a GDDR5 gyártókapacitásukat, hogy több mobilokba és szerverekbe szánt memóriamodult készíthessenek. Júliusról augusztusra 31 százalékkal emelkedett a GDDR5 modulok ára, ez pedig most kezd majd feltűnni a fogyasztóknak.

A DigiTimes beszámolója szerint a GDDR5 áramelése a szeptembertől a boltok érkező NVIDIA GeForce videokártyák esetében már érződni fog, a legolcsóbbaktól a legdrágább modellekig várhatóan

olyan 10 százalék körüli áremelkedést fog okozni.

Az AMD Radeon kártyákra nem tért ki a cikk, de azok is ugyanezeket a memóriákat használják, így a vörös sarok versenyzőinél is hasonló áremelkedésekre lehet számítani.

Egyelőre nem világos, hogy mikor térhet vissza a régi szintekre a GDDR5 ára, azonban a szakértők szerint nem mostanában kell ilyesmire számítani, sőt: a belátható jövőben tovább emelkedhet a chipek ára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!