Az önvezető autó is messze van, de már önvezető légitaxikról is álmodnak

2017.09.05. 17:19

Az önjáró autók csak a kezdet. Szakemberek szerint belátható belül megjelennek a pilóta nélküli légi járművek a polgári repülésben, ami forradalmasíthatja a jelenlegi közlekedési rendszerek működését.

A pilóta nélküli légi járművek (UAV) katonai alkalmazása rég nem újdonság, ráadásul ezek az eszközök folyamatosan fejlődnek, s egyre komolyabb szerepet töltenek be a hadászatban. A szeptember 11-i támadás óta a drónok szerepe még inkább felértékelődött, hiszen a valós időben érkező felderítési adatok, felbecsülhetetlen segítséget jelentenek. Az UAV eszközök ellenőrzése azonban kezdettől fogva "szatellit rendszerben" történt, azaz minden egység felügyeletét ember végezte, ami a különböző szolgáltatók miatt, rendkívül összetett rendszert eredményezett.

Mondjuk első olyan ez, mint egy helikoter, aminek véletlenül a szélvédőjét is lefényezték.Forrás: Origo

A Skunk Works a Lockheed Martin repülőgép-tervező részlege a SARA (Sikorsky's Autonomy Research Aircraft) elnevezésű program keretén belül, olyan triplex fly-by-wire vezérléssel felszerelt gépet készített, amely emberi beavatkozás nélkül képes leszállni és leszállni. 

Míg tíz évvel ezelőtt egy ilyen rendszer irányításához akkora szuperszámítógépre volt szükség, ami betöltötte az utasteret, addig mára ez kenyérpirító méretű eszközzel megoldható. Egyelőre az AI csupán segítő funkciót lát el, azonban az autonóm rendszerek egyre fejlődnek, azonban hamarosan elérkezik az idő, amikor minden funkciót számítógép kezel majd. A kutatók szerint a következő lépés a teljesen autonóm (ún. click&fly repülés) megteremtése, ahol képzetlen személyek is képesek lesznek használni a járműveket. Ez azonban még a jövő zenéje.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!