Bill Gates sem kedveli a CTRL+ALT+DEL kombót

2017.09.22. 10:04

Eredetileg dedikált újraindító gombot szeretett volna helyette a billentyűzetre.

A legtöbb számítógéphasználó hallott már a CTRL+ALT+DEL billentyűkombinációról. Eredetileg az IBM PC számítógépek „soft resetes" újraindítására volt használható, azaz nem ha fagyott ki totálisan az egész gép, akkor ezt lenyomva újraindítható volt. Az eredeti funkcióját a mai napig betölti a kombó, azonban konkrét újraindítás helyett már nagyon régóta csak a Windows egy különleges képernyője csalogatható elő vele, azon választható ki igény esetén az újraindítás.

Bill GatesForrás: AFP/Ramin Talaie

Bill Gates most a Bloombergnek adott interjújában kifejtette, hogy továbbra is bántja a CTRL+ALT+DEL, az MS-DOS fejlesztésekor eredetileg egy dedikált gombot szeretett volna helyette a billentyűzetre. Ezt a kérést az IBM PC billentyűzetének megtervezésével megbízott David Bradley visszautasította, helyette kitalálta a híres billentyűkombinációt.

Gates és Bradley egyébként jóban vannak, 2011-ben például egy közös sajtómegjelenés alkalmával az IBM volt mérnöke azzal pörkölt vissza a Microsoft társalapítójának az ügyben,

hogy hiába ő találta fel a kombinációt, akkor is Gates tette híressé.

Ízlések és pofonok, hogy kinek melyik megoldás tetszik jobban. Annyi viszont biztos, hogy a dedikált gombbal ellentétben a CTRL+ALT+DEL kombinációt legalább nem lehet véletlenül megnyomni.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!