Jöhetnek a hűtőnkbe ételt szállító futárok?

2017.09.25. 10:07

A Walmart szerint nem kellene otthon lennünk a csomag átvételéhez.

A futáros házhoz szállítás legnagyobb problémája, hogy a vevőknek vagy otthon kell lenniük a csomagjuk átvételéhez, vagy szükségük van egy csomagátvevő pontra az akciórádiuszukon belül. A csomagkiszállításos üzlet ugyan továbbra is dinamikusan nő, azonban a fenti nehézségek erősen visszafogják a benne rejlő potenciált.

Forrás: AFP/Joe Raedle

Az Amazon nemrég a fenti problémák miatt tervezett egy társasházaknak szánt csomagmegőrző szekrényt, a mobilos alkalmazással kinyitható rekeszeiben bent hagyhatják a futárok a csomagokat. Ez egy racionális ötletnek tűnik, azonban az élelmiszer-kiszállítási piacon az Amazonnal most már közvetlenül versengő Walmart áruházlánc úgy döntött, hogy hűthető dobozok tervezgetése helyett előáll egy amolyan végső megoldással: a futárai betehetnék a vásárolt termékeket az ügyfelek hűtőibe.

Még akkor is, ha épp nincsenek otthon.

Ez egy igencsak merész ötletnek tűnik: nem teljesen világos számunkra, hogy ki lenne hajlandó érdemi felügyelet nélkül idegeneket beengedni a lakásába. Ugyan a Walmart háttérellenőrzést hajtana végre a futárokon, és biztonsági kamerákkal is követhető lehet a kollégáinak ténykedése, ám ez akkor is elég meredeken hangzik.

A kiszállítási mód csak akkor lenne igénybe vehető, ha az ügyfelek ajtajai támogatott típusú okos zárakat használnának. A rendeléskor az ügyfél beállítana egy egyszer használatos nyitókódot a zárhoz, a futár ezt bepötyögve jutna be a lakásba.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!