Linuxos PC lesz az Ataribox játékkonzol

atari ataribox játékkonzol
A klasszikus kinézetű Ataribox
Vágólapra másolva!
AMD chipek hajtják majd, a tervek szerint jövő tavasszal kerül piacra.
Vágólapra másolva!

Néhány hónappal ezelőtt a hamvaiból feltámadt Atari leleplezte az Ataribox nevű játékkonzolját, azonban eddig csak a termék várható kinézetére derült fény, minden egyéb részletet sűrű homály fedett. A VentureBeat jóvoltából most friss információk érkeztek a termékről. Rögtön a legfontosabbal kezdve kiderült, hogy technikailag igazából nem egy klasszikus játékkonzolról van szó, hanem egy Linux rendszert futtató számítógépről.

Ataribox Forrás: Atari

Az Atari friss tájékoztatása alapján az AMD szállítja bele a technológiát, a processzor és a grafikus vezérlő is a vállalattól származik. A részletek nem ismertek, de minden bizonnyal egy CPU + GPU kombót tartalmazó APU kerül a konzolba.

Izgalmas kérdés, hogy az AMD vajon a régi vagy az új technológiáit kívánja-e rásózni az Atarira. Ha hihetünk a pletykáknak, akkor az első laptopokba szánt Ryzen APU-k még az idei utolsó negyedévben elérhetővé válhatnak, így nincs kizárva, hogy a jövő tavasszal piacra dobni kívánt Ataribox már Zen processzormagokkal és Vega grafikus architektúrával érkezhet.

Lesz modernebb kinézetű Ataribox is Forrás: Atari

Mint említettük, az Ataribox operációs rendszere valamiféle Linux-disztribúció, méghozzá egy könnyű gamepades kezelést lehetővé tevő felülettel a tetején. A konzolt persze előtöltik retro Atari játékokkal, ám ettől függetlenül klasszikus PC-ként is használható lesz, így például a Steamen vásárolt linuxos játékok oroszlánrészének futtatására is lehetőséget biztosíthat.

Már ha működik majd a Radeon videochipjének a drivere, a linuxos gamerek nem véletlenül preferálják az NVIDIA GeForce videokártyákat.

A tájékoztatás szerint az Ataribox még idén ősszel felkerül az Indiegogo közösségi finanszírozós portálra, ám érzésünk szerint ennek elsősorban nem a tőkegyűjtés a célja, hanem a termék iránti tényleges igény felmérése.

A konzol várhatóan 250-300 dollárba kerül majd, azaz nagyjából egy árkategóriában lesz a Sony PlayStation 4-gyel és Microsoft Xbox One S-sel. Persze az Ataribox teljesen más közönségnek szól, nem tekinthető a riválisuknak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!