Kikerülték az Ultra HD Blu-ray filmek másolásvédelmét

2017.10.03. 17:07

Egy orosz szoftverrel lassan három tucat filmet lehet lerippelni.

Az átlagos halandók körében továbbra sem dívik az Ultra HD (4K) Blu-ray korongok vásárolgatása, hiszen se tévéjük, se lejátszójuk nincsen hozzá. A jelek szerint digitális formában mégis megkezdődhet már most a filmek széles körű terjedése, ugyanis az orosz Arusoft kifejlesztett egy windowsos szoftvert, amellyel hatástalanítható a korongok AACS 2.0 másolásvédelme.

Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

A torrentoldalakon folyamatosan filmet vadászók már hónapok óta sejthették, hogy valami készülőfélben van, hiszen rejtélyes módon elkezdtek feltünedezni az Ultra HD Blu-rayekről lerippelt filmek. A DeUHD névre keresztelt szoftver érdekessége, hogy nem univerzális megoldásról van szó: csak specifikus Blu-ray meghajtókat támogat, és a programmal lerippelhető filmek listája is hetente frissül.

Ez arra utal, hogy nem feltörték, hanem kikerülték a korongok másolásvédelmet, de egyelőre nem tisztázott a szoftver működése.

A DeUHD nem ingyenes: 199 euróba kerül a licence. A bizonytalanok számára elérhető belőle egy próbaverzió, ám ezzel csak a korongokon lévő filmek első tíz percét tudják lementeni a számítógépük háttértárára.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!