Hamarosan bemutatkozhat a kriptorubel

2017.10.17. 10:05

Állítólag nem lehet majd bányászni, az orosz központi bank adhatja ki.

Régóta nem titok, hogy Oroszország komolyan érdeklődik a saját kriptopénz bevezetése iránt, Vlagyimir Putyin elnök júniusban még az Ethereum kriptovaluta orosz társalapítójával is tartott egy ismeretlen tartalmú megbeszélést. Sajtóértesülések szerint nemsokára hivatalossá válhat a kriptorubel névre keresztelt fizetőeszköz.

A kép csak illusztráció (BitCoin)Forrás: AFP/SPL

Amennyiben hihetünk a híreknek, akkor a kriptorubel ugyanazt a technológiát használja majd, mint a többi kriptopénz, azonban több szempontból is jelentősen eltérhet azoktól. Az egyik fundamentális különbség, hogy elvileg nem lesz bányászható, csak az orosz központi bank bocsájthatja ki, és a virtuális pénztárcák közti áramlásának figyelését is klasszikus banki módszerekkel oldhatják meg.

A kriptorubel árfolyama azonos lehet a normál rubelével.

A beszámolók alapján az érdeklődők gond nélkül vásárolhatnak majd maguknak fizetésre használható kriptorubelt, és persze ha nem lenne rá szükségük, akkor visszaválthatják majd rubelre. Viszont amennyiben a rubelre való átváltás során a kriptopénz tulajdonosa nem képes elszámolni a pénz származásával, akkor a bank 13 százalékos adót vethet ki a tisztázatlan eredetű pénzre.

Még nem világos, hogy a pénz eredetének a megmagyarázása hogyan nézhet ki a gyakorlatban.

A kriptorubel végső soron egy alternatív digitális fizetési rendszernek tűnik, amely működését teljes mértékben az állam felügyeli és kontrollálja, azaz a bankkártyás fizetésekkel vagy utalásokkal ellentétben a működése semmilyen harmadik félnek tekinthető pénzügyi szolgáltatótól sem függ majd, legyen az belföldi vagy külföldi.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!