Veszélyesek a gyerekeknek szánt nyomkövetős okosórák

Család, kisfiú, óvoda, játszótér, óvodás, gyerek
Vágólapra másolva!
A gyártóikat nem érdekli különösebben a gyerekek biztonsága.
Vágólapra másolva!

Nem csak a felnőttek hordhatnak okosórákat, az elmúlt években számos kifejezetten kisebb gyermekeknek szánt modell is megjelent a piacon. Ezek gyakorlatilag nyomkövetők: a segítségükkel a szülők általában egy mobilos appon keresztül valós időben követhetik a gyerekek földrajzi helyzetét, a beépített mikrofonjuknak és kamerájuknak köszönhetően információkat kaphatnak a környezetükről. Mindegyiken található egy SOS-gomb is, ezt lenyomva a gyerekek felhívhatják a szüleiket az órán keresztül.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Tatyana Tomsickova

Nagyon hasznosnak tűnnek a kütyük, azonban most az uniós Európai Fogyasztói Központ alaposan leszedte róluk a keresztvizet. A fogyasztóvédelmi szervezet négy népszerű modellt (Gator 2, Tinitell, Viksfjord, Xplora) alaposan megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy rendkívül sebezhetőek.

A támadó felek követhetik vele a gyerekek földrajzi helyzetét, meghamisíthatják a szülők által látott földrajzi helyzetüket, lecserélhetik bennük az SOS-telefonszámot, sőt: akár valós időben is hallgatózhatnak a mikrofonjaikon keresztül, fotókat készíthetnek a kamerájukkal.

További érdekesség, hogy a gyártóik bármikor egyoldalúan megváltoztathatják az órákhoz kapcsolódó online szolgáltatások használati feltételeit, azonban nem kötik ki, hogy erről e-mailben vagy egyéb módon kötelezően tájékoztatni fogják a szülőket. Azt sem tüntetik fel a szolgáltatási feltételeikben, hogy mikor módosult utoljára a dokumentum. Csendben olyan változtatásokat vezethetnek be, amelyeket a szülők nem feltétlenül fogadnának el.

„A szülők azért vásárolják ezeket, hogy segítsenek megvédeni a gyermekeiket. Ehhez képest jó eséllyel a tudtukon kívül még kiszolgáltatottabbá teszik őket. Az Európai Uniónak minél előbb rögzítenie kellene a csatlakoztatott eszközök esetében kötelezően elvárt biztonsági normákat. A gyártóknak minél előbb javítaniuk kellene a termékeik hibáit, ennek elmulasztása esetén pedig vissza kellene hívni azokat a piacról" – kommentálta a felfedezést Monique Goyens, a Európai Fogyasztói Központ vezetője.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!