Kiszúrhat a böngészős kriptobányászokkal a Chrome

bitcoin hacker valuta
Vágólapra másolva!
Megkísérelheti majd letiltani a gyanúsan nagy erőforrásigényű szkripteket a böngésző.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetek legújabb őrülete, hogy boldog-boldogtalan elkezdett kriptopénzt bányászni a böngészőkben, a művelethez csak egy bányászó kódot tartalmazó weboldal megnyitására kell rábírni az internetezőket. Válaszul persze elérhetővé váltak a bányászatot blokkolni próbáló böngészős bővítmények, ám ezek csak limitált mértékben működőképesek, nagyon könnyű kikerülni a tiltásaikat.

Forrás: AFP/Imaginechina/Benjamin Gz

A Google Chrome fejlesztőinek egy része most azon tanakodik, hogy megpróbálják-e blokkoltatni magával a böngészővel a kriptobányászatot. A jelenlegi legéletképesebb konkrét javaslat ennek a kivitelezésére, hogy amennyiben egy JavaScript meghatározott ideig óriási processzorterhelést okoz, akkor a böngésző letilthatná a futását. Az említett blokkolós bővítményekhez hasonlóan a Google sem lenne képes feketelistás módszerrel hatékonyan blokkolni a kriptobányászatot.

A javaslattal az a probléma, hogy egyes esetekben a webhelyek tényleges működéséhez szükséges kódokat is leállíthatna a böngésző, ezzel lehetetlenné téve azok normál működését. Ugyan ideális esetben semmilyen normál működéshez szükséges szkriptnek sem szabadna mondjuk 60 másodpercen keresztül 100 százalékos CPU-terhelést okoznia, de mindenesetre a lehetőség fennáll.

A böngészős pénzbányászat nem jelent biztonsági fenyegetést az internetezők számára, de jelentősen lelassíthatja az eszközeik működését, ráadásul laptopok és mobilok esetében erősen csökkentheti az akkus üzemidőt is.

Egyelőre nem világos, hogy a Google illetékesei mikor juthatnak dűlőre a kriptobányászat blokkolásának az ügyében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!