Nem tetszik az FBI igazgatójának a feltörhetetlen titkosítás

mobil, biztonság, jelszó, védelem
Vágólapra másolva!
Az FBI igazgatója szerint több ezer lefoglalt készüléket nem tudnak feltörni, az ezekkel kapcsolatos nyomozások egy jelentős része éppen ezért lelassult. A nyomozó hatóságok és az Igazságügyi Minisztérium szerint az egyre inkább feltörhetetlenné váló telefonok és számítógépek a bűnözők és a terroristák életét könnyítik meg, a technológiai vállalatok pedig nem hajlandóak együttműködni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai bűnüldözési szervek, és azon belül is az FBI rendszeresen ütközik a nyomozások során olyan problémába, hogy nem tudják feltörni a gyanúsított egy-egy digitális eszközét, amin a feltételezéseik szerint további bizonyítékokra bukkanhatnának.

A legnagyobb technológiai vállalatok, így például a Google és az Apple pedig nem hajlandóak segíteni a nyomozást azzal, hogy feloldják ezeket a készülékeket, sőt a legtöbb esetben egyenesen azt állítják, hogy ezt egyébként ők maguk sem tudnák megtenni.

Christopher Wray, az FBI igazgatója Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Chip Somodevilla

Hogy ez utóbbi mennyire igaz, az persze kérdéses. Az viszont egyértelmű, hogy nem lenne túl jó üzenete a vásárlóik számára, ha kiderülne, hogy például az Apple gond nélkül tudná megszerezni a telefonokon vagy számítógépeken tárolt adatainkat.

Most az FBI igazgatója, Christopher Wray egy konferencián újra erről a helyzetről beszélt: elmondása szerint a nyomozóiroda az utóbbi 11 hónapban közel 7000 digitális eszközt nem tudott feltörni, így nem tudták a nyomozást segíteni az azokról levett adatokkal.

Ráadásul nemcsak az FBI, hanem az Igazságügyi Minisztérium nagyobb alakjai is egyre többször szólalnak fel a feltörhetetlen titkosításokkal szemben, újfajta megoldásokat és hozzáállást kérve a nagy technológiai vállalatoktól, élen az Apple-lel.

Felelősségteljes titkosítás

Az Igazságügyi Minisztérium helyettes államügyésze, Rod Rosenstein szerint például a legnagyobb probléma, hogy a feltörhetetlen titkosítások olyan zónákat teremtenek, ahol nem érvényesülhet a törvény. Ezzel pedig felborul az alkotmányosság egyensúlya, és a személyes adatok védelme a közbiztonság fölé kerül.

Rosenstein is megjegyezte, hogy a mai napig több ezer olyan lefoglalt eszköz hever az FBI fiókjaiban, melyeket nem tudnak feltörni, és amelyek nélkül gyakorlatilag megakadtak nyomozások. Ezen kívül többször utalt arra, hogy a San Bernardino-i terrorista iPhone-jának feltörésében sem működött közre az Apple,

így akkor kénytelenek voltak külsős hackerektől sérülékenységeket vásárolni, amik segítségével már ki tudták nyerni az eszközön tárolt adatokat.

Forrás: TechCrunch

Azt persze Rosenstein is elismeri, hogy a titkosítás rendkívül fontos az elektronikus eszközök, számítógépek felhasználói számára, és hogy enélkül a digitális gazdaság nem tudna megfelelő ütemben fejlődni és növekedni. Ugyanakkor szerinte kell lennie valamiféle határnak,

amit ő „felelősségteljes titkosításnak” nevezett el.

Hogy ez pontosan mit takarna, azt ugyan nem közölte részletekbe menően, de szerinte elhibázott dolog, hogy a tömegtermékeknek számító elektronikus eszközökbe teljesen feltörhetetlen védelmek kerülnek, és ma már ez vált a normálissá. Úgy véli, hogy a felelősségteljes titkosítás igenis elérhető, ami továbbra is teljes biztonságot nyújtana a felhasználóknak, azonban bírósági engedéllyel megengedné a hozzáférést a nyomozati szerveknek.

Rosenstein szerint azonban a technológiai vállalatok önmaguktól nem fogják megvalósítani a felelősségteljes titkosítást, hiszen a piaci verseny arra ösztönzi őket, hogy egyre nehezebben feltörhető készülékeket és programokat készítsenek.

Beszédét a következő gondolatokkal zárta:

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!