Automatikusan bejelentkeztethetik majd a webhelyek a Google-fiókot használókat.

Az internetezők döntő többségének valószínűleg már feltűnt, hogy egyes webhelyek a klasszikus e-mailes és jelszavas regisztráció mellett lehetővé teszik, hogy a leendő felhasználók a meglévő Google-fiókjukkal, vagy valamelyik közösségi médiás azonosítójukkal regisztráljanak a szolgáltatásaikba. Ez egy remek kényelmi funkció, ráadásul biztonságosabb is lehet a klasszikus regisztrációnál, részben mivel a többség ugyanazt a néhány jelszót használja az összes webhelyen.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Demaerre

A Google most a Chrome Dev Summit fejlesztői eseményen bejelentette, hogy új programozási felületek bevezetésével a jelenleginél is egyszerűbbé fogja tenni a Google-fiókkal való regisztrációt és bejelentkezést a harmadik felek által üzemeltetett webhelyekre.

Az új rendszerben a regisztráció két kattintásra rövidülhet, de ami ennél fontosabb, hogy a külsős webhelyek automatikusan be tudják majd jelentkeztetni a Google-fiókjukkal beregisztrált felhasználóikat, amennyiben azok már a Google-fiókjukba bejelentkezve böngészik az internetet;

nem kell majd külön bejelentkezniük a webhelyekre.

Az automatikus bejelentkezési funkció a webes szabvány Credential Management API programozási felület segítségével történik. Ezt jelenleg csak a Google Chrome, és persze a motorját használó egyéb böngészők támogatják, ám idővel vélhetően az összes modern böngészőben elérhetővé válik majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!