Egy Szaúd-Arábiában megrendezett technológiai konferencián jelent meg a színpadon Sophia, a humanoid női robot. És habár az előadása meggyőző volt, azért látható, hogy van még hova fejlődnie a robotikának. Ezzel együtt viszont mindez aggodalmat is keltett: jelen állás szerint ugyanis egy női robotnak több joga van Szaúd-Arábiában, mint egy igazi nőnek.

A Szaúd-Arábiában megtartott Future Investment Initiative konferencián meglepő dolog történt: fellépett a színpadra egy női humanoid formájú robot, Sophia, majd szóba elegyedett a beszélgetőpanel moderátorával, Andrew Ross Sorkinnal. Itt többek között azt mondta: 

Élni akarok, és együtt dolgozni az emberekkel, úgyhogy meg kell tanulnom érzelmeket kifejezni, hogy megértsem őket, és bizalommal forduljanak hozzám." 

Mindez nem véletlen: Sophia ugyanis az első robot a világon, aki igazi állampolgárságot kapott, mégpedig Szaúd-Arábiában. A robohölgyet a hongkongi illetőségű Hanson Robotics tervezte, ha pedig már ott volt a színpadon, tartott egy kisebb beszédet, hogy megpróbálja demonstrálni, mennyire is képes emberien kifejezni magát.

Forrás: YouTube / Arab News

Különösen érdekes volt, hogy arra a kérdésre, miszerint lehet-e a robotoknak öntudatuk, lelkiismeretük, és hogy tudják-e, hogy egyébként ők robotok, a következőt válaszolta: 

Hagy kérdezzek vissza: te honnan tudod, hogy ember vagy? Arra szeretném használni a mesterséges intelligenciámat, hogy az embereknek segítsek jobb életet élni, okosabb otthonokat tervezni és a jövő városait megépíteni. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a világot egy jobb hellyé tegyem."

De nem hagyta ki azt sem, hogy megköszönje az állampolgárságot, megjegyezve, hogy ez egy történelmi jelentőségű esemény, hiszen az első robot, akit ezzel megtisztelnek. 

Mindenesetre a kerekasztal-beszélgetésen részt vevők között ott voltak a mesterséges intelligencia, a robotika, a gépi tanulás, a quantumszámítógépek és a kevert valóság szakértői, akik többnyire arról beszélgettek, mit jelentenek majd robotok a jövőben, így nyilván nem véletlenül került a színpadra Sophia.

Abban mindenesetre a szakértők egyetértettek, hogy el kell fogadnunk: hamarosan az emberek és a robotok együtt fognak dolgozni, és ez teljesen természetes lesz. Marc Raibert, a Boston Dynamics alapítója szerint a közeli jövőben a szórakoztatóipart, a vagyonvédelmet és biztonságot, az építkezéseket, és a katasztrófaelhárítást is forradalmasítani fogja a robotok használata.

Masayoshi Son, a SoftBank elnök-vezérigazgatója ennél is tovább ment: szerinte szinte minden iparágat át fog alakítani a robotika. "Ezek a gépek tanulni fognak, olvasni fognak, látnak majd maguktól. Ez egy ijesztő jövő, de mindenképpen közel vagyunk hozzá" - mondta a beszélgetés során. Arra a kérdésre pedig, hogy az embereknél is okosabbá váló robotok nem jelentenek-e veszélyt az emberiségre nézve, a következőt mondta a szakértő: 

Annyira okosak lesznek, hogy megértik majd, hogy teljesen értelmetlen megtámadni az embereket. Közösen fogunk egy új, boldogabb életet létrehozni." 

Természetesen ez technológiai szempontból nagyon érdekes, azonban nem kellett várni sokat arra, hogy felmerüljenek az első aggodalmak és kritikus vélemények: vajon Szaúd-Arábiában több joga van egy női robotnak, mint egy valódi nőnek? Lapozzon egyet, és folytatjuk!