Bemutatta a világ leggyorsabb SSD-it az Intel

intel optane 900o ssd háttértár 3d xpoint
Intel Optane 900P SSD
Vágólapra másolva!
NAND helyett 3D Xpoint chipeket használnak az Optane 900P meghajtók.
Vágólapra másolva!

Az Intel és a Micron már jó ideje dolgoznak egy új típusú, háttértárakban használható memóriamodulon. A 3D Xpoint technológiás chipek a jelenlegi SSD-kben használt NAND lapkákhoz képest masszívan jobb teljesítményt és többszörös élettartamot ígérnek, így érthető módon a techipari újítások iránt érdeklődők már régóta várnak arra, hogy megjelenjenek az első ilyen chipeket használó háttértárak a fogyasztói piacon.

Intel Optane 900P SSD Forrás: Intel

Most végre eljött a nagy pillanat, és nagyon úgy tűnik, hogy a 3D Xpoint képes lesz beváltani a hozzá fűzött reményeket.

A bootolható Intel Optane 900P termékcsalád a következő napokban válik majd elérhetővé, 240 és 480 GB kapacitású változatokban. A kisebbik PCI Express bővítőkártyaként és 15 mm magas U.2 kártyaként is elérhető lesz, 389 dollárba kerül majd. A 480 gigás modell csak PCIE bővítőkártyaként lesz megvásárolható, 599 dolláros áron. Átszámítva nettó 104 és 160 ezer forintokról van szó.

No de mi jár ennyi pénzért?

A meghajtók 2500 MB/s szekvenciális olvasási, továbbá 2000 MB/s szekvenciális írási teljesítményt nyújtanak, ami igazán lenyűgöző, de hasonló teljesítményre a NAND chipeket használó Samsung 960 Pro is képes. A termékek igazi szenzációját a véletlenszerű olvasási és írási teljesítményük jelenti, ilyen sorrendben akár 550 ezer és 500 ezer IOPS-ra képesek, ami sokszorosan több a jelenlegi legjobb NAND-os SSD-k képességeihez képest.

Intel Optane 900P SSD Forrás: Intel

A teljesítménybeli különbség könnyebb megérthetősége érdekében futtatott egy tesztet az Intel: SideFX Houdini alkalmazásban renderelt egy 7 másodperces animációt, a rajta látható hullámzó tenger 1,1 milliárd részecskéből állt. Az 512 GB-os Samsung 960 Pro SSD esetében a teszteléshez használt csúcs számítógép 17,4 óra alatt fejezte be a renderelést, míg Optane 900P meghajtóval már csak 6,3 órát vett igénybe a művelet.

Megbízhatóság tekintetében is minden riválist sárba tipornak az Intel SSD-i: az élettartamuk során napi 10 teljes újraírást is kibírnak, míg a NAND chipes SSD-k modelltől függően 0,3-1 teljes újraírást tolerálnak. Az Intel termékei ennek megfelelően 5 év garanciával kerülnek piacra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!