Úton az AMD első 64 magos processzora

amd epyc szerver processzor cpu
AMD Epyc
Vágólapra másolva!
Asztali gépek helyett persze szerverekbe szánja a vállalat.
Vágólapra másolva!

Jókora részt az AMD-nek köszönhetően végre újból feléledt a számítógépekbe szánt processzorok piacán a magháború, a Ryzen processzoraiból a cég már nem is kínál kétmagos termékeket, és ez várhatóan nem is fog megváltozni. Ettől függetlenül a fogyasztói piacon a belátható jövőben a vállalat szinte biztosan marad a legfeljebb 8 magos termékeknél, nem kíván riválisokat állítani az Intel abszurd drága, akár 18 magos CPU-inak.

AMD Epyc Forrás: AMD

A szerverpiac viszont már egészen más kérdés, az AMD agresszívan bővítheti a magok számát. Az Intel jelenlegi legerősebb Xeon processzorai 28 magot és 56 futtató szálat kínálnak, ezt az Epyc termékeivel már most sikerült lepipálnia a cégnek, a legerősebb szerveres AMD központi egység 36 maggal és 64 szállal rendelkezik.

Amennyiben hihetünk a francia Canard PC általában igen jól értesült szerzőjének, akkor ez csak a kezdet, a második generációs AMD Epyc processzorok ugyanis

64 fizikai magot és 128 futtatói szálat kínálhatnak.

A harmadszintű gyorsítótáruk 256 megabájt lehet, kezelhetik a DDR4-3200 memóriákat, és 128 darab PCI Express 4.0 sávval rendelkezhetnek. A forrás szerint az elsőként piacra kerülő modellek ettől függetlenül „csak" 48 magosak és 96 szálasak lesznek.

A gamerek fejében motoszkáló kérdésre válaszolva: nincs értelme extrém mennyiségű magot kínáló szerverprocesszort tenni a játékra szánt számítógépekbe.

Két fő okból: egyrészt a játékmotorok csak a magok töredékét képesek hasznosítani, másrészt pedig a szerverekbe szánt processzoroknak a hőtermelés és a fogyasztás leszorítása érdekében relatíve alacsony az órajelük; például az említett 32 magos Epyc CPU csak 2,55 – 3,0 GHz frekvencián üzemel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!