103 milliárd dollárért vennék meg a Qualcommot

Qualcomm
--FILE--A showgirl hands over a pamphlet to a visitor at the stand of Qualcomm during an exhibition in Nanjing city, east China's Jiangsu province, 3 July 2015. Qualcomm has announced plans to set up a joint venture with a Chinese authority to begin a strategic shift into the server chip market. On Sunday (17 January 2016), the US chip maker revealed the joint venture at an event held in the China National Convention Center, Beijing. The new company will be owned by both Qualcomm and Chinese officials from the Government of Guizhou Province. The company, dubbed the Guizhou Huaxintong Semi-Conductor Technology Co., Ltd, will focus on the design, development and manufacture of server chipsets. Guizhou Huaxintong Semi-Conductor Technology will start up with an investment of 1.85 billion yuan (US$280 million), and will be 55 percent owned by the Chinese government's investment arm while Qualcomm will take 45 percent ownership.
Vágólapra másolva!
A Broadcom megerősítette a felvásárlási szándékát.
Vágólapra másolva!

Péntek este a Bloomberg belsős forrásokra hivatkozva megszellőztette, hogy minden idők legnagyobb értékű félvezetőipari akvizíciója van kilátásban, egyesülhet a két legnagyobb vezeték nélküli chipeket tervező vállalat. Az információk hitelesek voltak: hétfőn a Broadcom megerősítette, hogy tényleg be kívánja kebelezni a Qualcommot.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Wang Qiming

A bejelentés alapján a Broadcom részvényenként 70 dolláros áron vásárolná meg a vállalatot: ebből 60 dollárt pénzben, 10 dollárt pedig a saját részvényeiben fizetne ki. Mindez alapvetően azt jelentené, hogy a Broadcomm 103 milliárd dollárt fizetne a Qualcommért, azonban az utóbbi vállalat adósságait is figyelembe véve

olyan 130 milliárd dolláros üzletről van szó.

Hírünk írásakor a Qualcomm részvényei közel 62 dollárt értek a piacon, azonban ebben már jókora szerepet játszott a Bloomberg pénteki beszámolója által generált értéknövekedés, az idei évben tipikusan 50-60 dollár között ingadozott az árfolyam. Ezzel szemben a Broadcom részvényárfolyama az elmúlt egy évben aránylag stabil növekedési pályán volt: egy évvel ezelőtt olyan 160 dollárt értek a cég részvényei, az utóbbi hetekben viszont már 250 dollár környékén ingadozott az értékük. Hírünk írásakor majdnem 274 dolláron jegyezték az értékpapírjait.

A Broadcomm ajánlata minden kétséget kizáróan rendkívül komoly, azonban nem mindenki ájult el tőle. Romit Shah, a Nomura Instinet elemzője az ügyfeleknek kiküldött jegyzetében kevésnek ítélte a részvényenkénti 70 dollárt.

Mindeközben a Qualcomm is jó ideje egy gigantikus akvizíció lezárásán ügyködik, közel 38 milliárd dolláros ajánlatot tett az autókba szánt chipek piacán komoly jelenléttel rendelkező NXP Semiconductors vállalatra. A Broadcom szerint a felvásárlási ajánlata attól függetlenül áll, hogy a Qualcommnak sikerül-e felvásárolnia az NXP-t.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!