Újabb módon harcolna a bosszúpornó ellen a Facebook

2017.11.08. 16:06

A meztelen képeket készítők maguk regisztráltathatnák a fotóikat a szolgáltatásban.

Az olcsó digitális fényképezőgépek és a kamerás mobilok széles körű elérhetővé válásával új típusú bűncselekmény kezdett futótűzként terjedni: a kirúgott vagy megcsalt személyek bosszúból elkezdték megosztani az exeik meztelen fényképeit az interneten, hogy ezzel ország-világ előtt megalázzák őket. Hab a tortán, hogy egész iparág épült az áldozatok kihasználása köré: olyan az átlagemberek által gyakorlatilag perelhetetlen webhelyek jöttek létre, amelyek pénzt kérnek az áldozatoktól a fotóik törlése érdekében.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Kitzcorner

Sajnos egyelőre nem látszik, hogy mit lehetne tenni a probléma megoldása érdekében, már persze azon túl, hogy a nem létező meztelen fotókat nyilván nem lehet megosztani az interneten. Ettől függetlenül a népszerű közösségi szolgáltatásoknak hivatalból fel kell valahogy lépniük a bosszúpornós képek megosztogatása ellene, a Facebook most épp az ausztrál kormánnyal együttműködve tesztel egy újfajta módszert a fotók terjesztésének megakadályozására.

A szokásostól eltérően a Facebook illetékesei ezúttal nem valamiféle automatizált rendszerben gondolkodnak, hanem a meztelen fotókat készített felhasználókat próbálja rávenni arra, hogy

regisztrálják a privát képeiket a rendszerében.

Ehhez a kérdéses fotókat el kell küldeniük saját maguknak a Messengerben, mire a közösségi hálózat digitális ujjlenyomatot készít azokról, majd megakadályozza, hogy később bárki más képes legyen megosztani a képeket a Facebookon.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!