Az Android 8.1 elárulja majd, hogy egyes appok miért merítik gyorsan az akkut.

Az androidos okostelefonjuk Beállítások alkalmazását alaposabban megvizsgált mobilozók valószínűleg tudják, hogy az operációs rendszer képes leleplezni az akkumulátort gyorsan merítő appokat. Ez a funkció már ősidők óta elérhető az Androidban, a beállítóalkalmazás Akkumulátor menüjében nézhető meg, hogy mi meríti gyorsan a telepet.

Mark Zuckerberg tud egyet-mást az akkumerítő appokrólForrás: AFP/2017 Getty Images/Paul Marotta

A 9to5Google beszámolója alapján a jelenleg publikus tesztelés alatt álló Android 8.1 már arra is képes, hogy leleplezze az akkumerítő appok esetében az áramzabálás aránylag konkrét okát.

A rendszer Akkumulátor menüjét megnyitva az akkutöltöttség aktuális szintje alatt prominensen kiemelve láthatóak az indokolatlanul sok áramot fogyasztó appok, a nevük alatt pedig az akkumerítésük oka is olvasható, például „túl sokszor kéri le a GPS-koordinátákat" jellegű szövegekre kell gondolni.

Érdemes megjegyezni, hogy az Android publikus előzeteseiben debütáló funkciók időnként rejtélyes körülmények közt kikerülnek a rendszer végleges változatából. Persze megfelelően működő újításokat nem szoktak kiszedni a Google illetékesei, remélhetően az akkumenü újítása is ilyennek bizonyul majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!