Értesíthet majd a hackelésekről a Firefox

mozilla firefox
A man walks past a poster of Mozilla Firefox on February 27, 2013 at the Mobile World Congress, the world's biggest mobile fair, in Barcelona. The European Union warned member states on February 26 to free up the airwaves for new, super-fast fourth generation mobile networks and threatened legal action against those that deliberately block the process. AFP PHOTO/JOSEP LAGO / AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
A netezők ellenőrizhetik is, hogy érintettek-e az adatszivárgásban.
Vágólapra másolva!

A múlt héten elérhetővé vált a külső és belső tekintetében is alaposan megújult Firefox 57, és a jelek szerint az elmúlt hetekben elég sokat hájpolt verzióval a Mozilla alkalmazása végre újból versenyképessé vált a piacvezető Google Chrome-mal.

Forrás: AFP/Josep Lago

Persze a fejlődés nem áll meg, a következő időszakban például jelentős újraírások történnek majd a böngésző renderelési rendszerében, így várhatóan a Firefox gyorsabban lesz képes megjeleníteni a weblapokat, simábban tudja majd görgetni azokat, továbbá a videók lejátszási hatékonysága is nőhet.

Az efféle nagy újítások mellett a Mozilla munkatársai persze kisebb, de felettébb hasznos fejlesztéseken is dolgoznak. Az egyik jelenleg prototípus fázisban lévő újdonság, hogy a böngésző értesítést jeleníthet majd meg a felhasználóknak, amennyiben azok egy olyan meghackelt webhelyet látogatnak meg, amelyről valamikor a múltban felhasználói adatokat is loptak.

A felhasználók az e-mail címük beírásával ellenőrizhetik majd, hogy konkrétan érintettek-e az adatszivárgásban Forrás: gHacks

Ezután a netezők beírhatják majd az adott webhelyen használt e-mail címüket a böngésző által megjelenített beviteli mezőbe, hogy ellenőrizhessék az adatszivárgásban való konkrét érintettségüket. A funkció működéséhez szükséges adatokat a Have i been pwned? webszolgáltatás nyújthatja.

Egyelőre nem világos, hogy a fejlesztés mikor válhat elérhetővé a Firefoxban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!