Meghaladja Magyarországét a bitcoin-bányászat áramigénye

2017.11.27. 08:07

Az is kiderült, hogy jelenleg mennyi az ipar áramszámlája.

A lassan már bankkártyával is elkölthető kriptopénzeket nem központi bankok adják ki, hanem a pénzek iránt érdeklődő személyek és befektetők állítják elő. A BitCoin esetében már jó ideje csak a komoly tőkével rendelkező vállalkozók képesek erre: szerverközpontokat hoznak létre, majd a számítógépekbe helyezett grafikus kártyákkal rendkívül komplex számításokat végeztetnek, a sikeres számítások eredménye maga a BitCoin.

A kép csak illusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Wolf

A rendszer érdekessége, hogy folyamatosan nehezedik a BitCoin előállítása, egyre komplexebbé válnak számítások, így a bányászoknak egyre nagyobb számítási kapacitásra van szükségük. A rengeteg számítógép persze gigantikus mennyiségű áramot igényel, a brit energiaárakat összehasonlító Power Compare szolgáltatás pedig most megbecsülte, hogy momentán mennyi az annyi.

A BitCoin-bányászatnak jelenleg több energiára van szüksége, mint a világ 159 egyéni országánakForrás: Power Compare

A kutatók arra jutottak, hogy a BitCoint bányászók jelenleg a világ teljes energiaigényének 0,13 százalékát generálják, így a kriptopénz előállítása több áramot visz el, mint a világ 159 egyéni országának energiaigénye, többek közt Magyarországé.

Ha a BitCoin-bányászok egy országot alkotnának, akkor áramfogyasztás szempontjából a 61. helyen lennének a globális ranglétrán.

A kutatók szerint a BitCoin-bányászat éves áramigénye jelenleg olyan 29,05 TWh, aminek a szintén éves költsége 1,5 milliárd dollár,

azaz bő 392 milliárd forint.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!