Automatikusan állíthatja magát a laptop fedele

Vágólapra másolva!
A Google megoldaná a noteszgépezés egyik leggyakoribb nyűgét.
Vágólapra másolva!

Tapasztalataink alapján a számítógépezők többsége az asztali számítógépek helyett inkább a laptopok használatát preferálja. A noteszgép kisebb helyet foglal, az ágyban és a fotelben is használható, és úgy általánosságban véve könnyen hurcolható két szabadon választott földrajzi pont között. Vagy legalábbis biztos könnyebben, mint egy asztali PC.

Forrás: Shutterstock

Persze a laptopoknak is megvannak a klasszikus nyűgeik. Az egyik gondot például a kijelző állítgatása jelenti, hiszen a laptop használatakor nem árt látni, hogy mi van a megjelenítőn. A középkategóriás és jobb gépek esetében a széles betekintési szögű IPS-kijelzőknek hála már sokat javult a helyzet, azonban az igazán kedvező árú laposokba továbbra is fájó rendszerességgel TN-paneleket építenek a gyártók. Ez a típus kényes a szögekre, kissé oldalasan nézve már nem látható megfelelően a tartalma.

A Google most kapott egy szabadalmat, ami kijelzőtípustól függetlenül a történelemkönyvek lapjaira űzné az egész fedélállítgatási mizériát:

a vállalat apró motorokkal állítgatná a fedlap szögét.

Egy gombnyomásra kinyitható és becsukható lenne a fedlap, ráadásul a laptopba épített szenzorok folyamatosan követhetnék a felhasználó fejének pozícióját, és annak alapján a rendszer automatikusan állíthatná a fedlap szögét.

A Google egyelőre csak egy egyesült államokbeli szabadalmat kapott az ötletre, és nem világos, hogy ténylegesen megvalósítja-e az elképzelést.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!