Zseni biztonsági funkció készülhet az Androidhoz

google e-screen protector
A Google szoftvere képes 2 ezredmásodperc alatt detektálni, ha egy ismeretlen személy rápillant a mobil kijelzőre
Vágólapra másolva!
A Google szoftvere képes megállapítani, ha valaki a vállunk fölött rápillant a kijelzőre.
Vágólapra másolva!

Mikor az okostelefonok biztonságára terelődik a szó, akkor keveseknek az a legnagyobb nyűgük, hogy valaki a válluk fölött átpillantva vizslathatja a mobiljuk kijelzőjét. Ettől függetlenül a probléma létezik, például a tömegközlekedési eszközökön nem feltétlenül lehet zavartalanul mobilozni miatta.

A Google szoftvere kétezred másodperc alatt képes detektálni, ha egy ismeretlen személy rápillant a mobil kijelzőre Forrás: Hee Jung Ryu / Youtube

A Google két kutatója már dolgozik a probléma megoldásán. Az egyelőre E-Screen Protector névre keresztelt androidos szoftverük az előlapi kamera képét folyamatosan elemezve képes megállapítani, ha valaki rápillant a telefon kijelzőjére. A Quartz beszámolója alapján a rendszer akár kétezred másodperc alatt is reagálhat kijelző idegen személy általi fürkészésére.

Akár egy ártatlan, futó pillantást is képes lehet elcsípni.

Egyelőre nem világos, hogy a szoftver vajon bekerül-e valaha az Androidba. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az előlapi kamera képének folyamatos elemzése valószínűleg elég gyorsan merítené a telefon akkuját, plusz időnként szimplán zavaró lehetne, ahogy kapcsolgatja a kijelzőt.

A potenciális gondok java szerencsére két egyszerű módszerrel kiküszöbölhetőnek tűnik: egyrészt gyorsan ki- és bekapcsolhatóvá kell tenni a funkciót, másrészt pedig az alkalmazások előtérbe hozásához is lehetne kötni az aktiválását;

például csak akkor működne a pillantásfelismerés, ha potenciálisan bizalmas információkat megjelenítő alkalmazások lennének a kijelzőn.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!