[Frissítve] Adatokat továbbító szolgáltatás települ a HP számítógépeire

hp slice
A HP Elite Slice
Vágólapra másolva!
Felhasználói jóváhagyás nélkül küldözget információkat a szoftver.
Vágólapra másolva!

Hamarosan komoly botrány törhet ki a HP háza táján. A Computerworld beszámolója alapján az elmúlt napokban számos HP laptoppal és asztali géppel rendelkező felhasználó jelezte, hogy a tudta és a jóváhagyása nélkül települt az eszközére a HP Touchpoint Analytics Service, és ismeretlen jellegű információkat továbbít a gyártó szervereire. A hivatalos leírása szerint egy felhőalapú, telemetrikai és menedzselési szolgáltatásról van szó.

A kép csak illusztráció (HP Elite Slice) Forrás: Microsoft Blog

A HP egyelőre nem kommentálta a sajtóbeszámolókat, azonban a vállalat terméktámogatási fóruma szerint nem csak jogi és privát szférával kapcsolatos aggályokat vethet fel az akció, hanem akár a számítógép teljesítményére, ezáltal pedig az akkus üzemidejére is negatív hatással lehet a szolgáltatás.

Jelen pillanatban nem világos, hogy egyáltalán miként kerül fel a számítógépekre a szoftver. Egy felhasználó például a Windows Update futtatása után lett figyelmes a kéretlen szolgáltatásra, azonban elképzelhető, hogy valójában a HP saját szoftverfrissítő alkalmazása installálta. Az első panaszok még november közepén érkeztek a HP Touchpoint Analytics Service-ről.

Szerencsére könnyen meg lehet szabadulni a szolgáltatástól, a Windows programok eltávolítására kitalált felületén minden további nélkül uninstallálható.

Frissítjük majd a hírünket, amint a HP nyilatkozatot tesz az ügyben.

Frissítés: újabb hírünkben olvasható a HP állásfoglalása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!