A 10K felbontású kijelzőket is támogatja a HDMI 2.1

LG 4K Tv teszt 2017
LG TV
Vágólapra másolva!
Dinamikusan változó képfrissítési sebességgel is bővült a szabvány.
Vágólapra másolva!

Felkészült a belátható jövőre a HDMI. A monitorok és tévék jelforráshoz való csatlakoztatására kitalált szabvány fejlesztői által most bejelentett HDMI 2.1 számos téren jelentős előrelépést hoz az eredetileg még 2013-ban bejelentett, majd utána 2015-ben és 2016-ban is frissített HDMI 2.0-hoz képest.

A kép csak illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

A talán leghangzatosabb újítás, hogy a jelentősen megnövelt átviteli sebességnek köszönhetően a HDMI 2.1 szabvány 4K és 5K felbontások esetén egyaránt támogatja 120 Hz-es képfrissítést, azaz másodpercenként 120 képkockát lehet átküldeni a kábelen. Ezen felül támogatja a 8K és 10K felbontásokat, tömörítés nélkül 100 Hz, tömörítéssel pedig 120 Hz maximum képfrissítési tempó mellett.

A HDMI 2.1 már a 10K felbontású kijelzőkkel is elboldogul Forrás: HDMI Forum

A gamerek számára remek újítás, hogy a HDMI 2.1 szabványban bemutatkozott az adaptív képfrissítési sebesség, azaz a kijelzőpanel képfrissítési sebessége valós időben igazodhat a videokártya által lerendelt képkockák számához. Ezzel kiküszöbölhető a kép szétcsúszása, továbbá simábbnak érződhet a játékok megjelenítése.

A HDMI 2.1 további újításai közül kiemelhető még a fentebb már említett képtömörítési opció, a dinamikus HDR, az alacsonyabb késleltetés a képkockák között, és rövidebb gondolkodási idő a jelforrások közti váltáskor.

A különböző HDMI-verziók által támogatott szolgáltatások Forrás: HDMI Forum

Egyelőre nem világos, hogy mikor kerülhetnek piacra az első HDMI 2.1 csatlakozóval ellátott fogyasztóelektronikai eszközök. Az viszont biztos, hogy a szabvány visszafelé kompatibilis: HDMI 2.1-es kábellel a régebbi verziójú HDMI portokkal ellátott eszközök is összekapcsolhatóak, továbbá a régi kábelek is működnek majd a HDMI 2.1 kapus kütyükkel. Utóbbi esetben persze az éppen használt régi kábel limitációi rányomják majd a bélyegüket az elérhető funkciókészletre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!