Túl sok adatot ad a fejlesztőknek az Apple Face ID

apple iphone x face id arcfelismerés
Apple iPhone X
Vágólapra másolva!
Akár a felhasználók arcának 3D-nyomtatott változata is elkészíthető az információkból.
Vágólapra másolva!

Az Apple iPhone X csúcsmobilban bemutatkozott Face ID minden eddigi okostelefonokban feltűnt arcfelismerő rendszernél hatékonyabb, ugyanis nem az előlapi kamera képe alapján dolgozik, hanem szó szerint feltérképezi 3D-ben a felhasználók arcát.

Apple iPhone X Forrás: Apple

A rendszer ugyan közel sem olyan átverhetetlen, mint amilyennek az Apple eredetileg hirdette, azonban nem ez a legnagyobb problémája. A gondot az jelenti, hogy az alkalmazásfejlesztők minden további nélkül hozzáférhetnek a Face ID szenzorához. Ez szándékos az Apple részéről, hiszen az elmélet szerint a szenzor adatainak használatával ügyes funkciókat építhetnek a programjaikba.

Most kiderült, hogy az Apple talán túlságosan is engedékeny volt a fejlesztőkkel szemben, ugyanis annyi információt bocsájt a rendelkezésükre a szenzoron keresztül, amenyi már elegendő a felhasználó arcának meglehetősen precíz rekonstrukciójához, így például egy támadó fél készíthet egy olyan 3D-nyomtatott maszkot, amellyel feloldható lehet a mobil.

Az Apple egyelőre annyit reagált a helyzetre, hogy Face ID-t használó alkalmazások készítőinek kötelezően engedélyt kell kérniük a szenzor eléréséhez, továbbá tájékoztatniuk kell a felhasználókat az információk felhasználásának a módjáról, és az esetleges tárolásuk helyéről.

Ez még az átlagos mobilozók számára sem túl bizalomgerjesztő, elvégre a szerződések betartása a gyakorlatban csak egy opcionális lehetőség.

Természetesen a mobilozók többségének nem kell attól félnie, hogy valaki maszkot szeretne készíteni az arcukról. Helyette inkább olyan problémák adódhatnak, hogy a hirdetők fényt deríthetnek a hangulatukra, a nemükre, a rasszukra; ezeket az információkat nem feltétlenül szeretné mindenki ismeretlen felekkel megosztani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!