Az androidos Chrome is lejátssza majd a HDR-es videókat

2017.12.04. 16:05

Megkezdődött az ehhez szükséges funkcionalitások implementálása.

Idén megjelentek az első magas dinamikatartományú videók lejátszására képes mobilok, a különleges kijelzőjű készülékeken jelenleg például a Youtube, a Google Play Filmek, továbbá a Netflix segítségével lehet HDR-es anyagokat nézni. Az XDA fejlesztői fórum jóvoltából most kiderült, hogy a közeljövőben maga a Google Chrome böngésző is képes lesz a kérdéses mozgóképek lejátszására, elkezdtek csorogni a forráskódjába az ehhez szükséges funkciók.

Sony Xperia XZ PremiumForrás: Sony

A jelek szerint a Google Chrome csak Android 7.0 vagy újabb rendszeren lesz képes lejátszani a HDR-es videókat. Ez nem probléma, a korábbi rendszerekkel eddig nem kerültek piacra HDR-kijelzős mobilok, és már garantáltan nem is fognak.

Viszont érdemes kiemelni, hogy első körben látszólag csak a Google VP9 Profile 2 kodekes videók esetében lesz képes a HDR-es videolejátszásra a Chrome, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy javarészt csak a Youtube-ra feltöltött mozgóképeknél lesz elérhető a lehetőség. Ez elég redundánssá teszi a fejlesztést, hiszen mint már említettük, a Youtube mobilalkalmazása már jelenleg is támogatja a magas dinamikatartományú anyagok lejátszását.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!