Jönnek az 512 gigás okostelefonok

samsung v-nand memória okostelefon
512 GB tárolókapacitást kínál a Samsung mobileszközökbe szánt memórialapkája
Vágólapra másolva!
A Samsung új lapkája megduplázza a mobilok lehetséges tárolókapacitását.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi abszolút csúcsmobilok legdrágább kiadásai akár 256 GB beépített háttértárat is kínálhatnak, bár ebből jó néhány gigabájtot elvisz az operációs rendszer. A Samsung most bejelentette, hogy megduplázta a lehetséges tárolókapacitást, a napokban megkezdte az 512 GB kapacitású memórialapkájának tömeggyártását.

512 GB tárolókapacitást kínál a Samsung mobileszközökbe szánt memórialapkája Forrás: Samsung

A cég új UFS-lapkája természetesen vertikálisan egymásra halmozott NAND-rétegekből áll, összesen 64 darabról beszélünk. A rengeteg memóriacella aránylag sok energiát fogyaszt, éppen ezért is a Samsung az eddigieknél fejlettebb vezérlőáramkört fejlesztett a chiphez, hogy újabb ügyes trükkök bevetésével minimalizálja az akkus üzemidő csökkenését.

Az új vezérlő a sebesség tekintetében is előrelépéseket hozott, így az 512 gigabájtos chipnek nem csak a kapacitása, de a sebessége is kiemelkedő: a szekvenciális adatolvasási sebessége 860 MB/s, a szekvenciális adtírási tempója pedig 255 MB/s. A telefonok hétköznapi használata során persze sokkal fontosabb a véletlenszerű olvasási és írási sebesség, ezek terén sincs miért szégyenkeznie a lapkának, ilyen sorrendben 42 / 40 ezer IOPS teljesítményre képes.

További jó hír, hogy a Samsung agresszíven növelni kezdte a korábbi 256 gigabájtos memórialapkáinak gyártását is, ezek használatával a közeljövőben alaposan megnőhet a számítógépekbe szánt SSD-k tárolókapacitása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!