Nem játssza le a 4K-s videókat a Windows 10?

microsoft surface pro 2017 tablet táblagép windows 10 surface pen
Vágólapra másolva!
A Microsoft eltávolította a HEVC kodeket az őszi alkotói frissítésből.
Vágólapra másolva!

A Windows 10 legelső kiadásának egyik kisebb, ám üdvözlendő újítása az volt, hogy bekerült a rendszerbe a HEVC (H.265) videokodek. Ennek hála a Windows 10 képessé vált lejátszani az új generációs videokodekkel tömörített mozgóképeket, jelenleg tipikusan a 4K felbontású videókat kódolják ebbe a tartalomszolgáltatók. A Youtube például kivételt képez, a videomegosztó a Google VP9 kodeket használja.

A kép csak illusztráció Forrás: Microsoft

Most kiderült, hogy az október közepén megjelent Windows 10 Fall Creators Update-ben a vállalat végrehajtott egy a kodekkel kapcsolatos módosítást: egyszerűen kivette azt a rendszerből.

Aki az előző verzióról való frissítés helyett tisztán újratelepítette a Windows 10 őszi alkotói frissítését, annak a számítógépe már nem tartalmazza a szoftvert.

A Microsoft most megoldotta a problémát: HEVC Video Extension név alatt feltöltötte a kodeket a Windows Áruházba, így akinek szüksége van rá, az manuálisan telepítheti. A cég nem árulta el, hogy miért szedte ki kodeket a Windows 10-ből, a feltételezések szerint talán így próbál spórolni a licencköltségeken.

A tájékoztatás szerint az Áruházból elérhető kodeket csak azoknak érdemes telepíteniük, akiknek olyan integrált videovezérlő vagy dedikált grafikus kártya dolgozik a számítógépében, amely képes hardveresen dekódolni a HEVC formátumú mozgóképeket. Ha nem kompatibilis a kodekkel a grafikus processzoruk, akkor hiába telepítik a szoftvert, továbbra is fekete képernyőt vagy hibaüzenetet kapnak majd a HEVC-s videók megnyitásakor.

A támogatott videovezérlők:

  • Intel: a 7. generációs (Kaby Lake) vagy újabb Core processzorokba integrált grafikus vezérlők;
  • AMD: Radeon RX 400 / 500, Radeon RX Vega;
  • NVIDIA: GeForce GTX 950 / 960, GeForce GT(X) 1000.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!