Pár alapvető információ mellett csak szenzoros adatok kellenek a trükkhöz.

A magánszférájukra sokat adó mobilozók gyakran kikapcsolják a telefonjaikban lévő GPS-t, hogy az alkalmazások és a webhelyek ne tudják követni a hétköznapi mozgásukat. Joggal hihetik, hogy ezzel átjártak az esetleges követőik eszén, hiszen a műholdas helymeghatározás mellett igazából csak mobiltornyok segítségével végrehajtott, háromszögeléses módszerrel határozható meg aránylag korrekt pontossággal a helyzetük.

A kép csak illusztrációFotó: Hirling Bálint - Origo

A Princeton Egyetem kutatói most bebizonyították, hogy közel sem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis néhány kiindulási információ, továbbá a modern mobilok sokrétű és pontos szenzoros adatainak birtokában GPS nélkül is követhetőek lehetnek az okostelefonok tulajdonosai.

A kiindulási információként a telefon közelében feltűnt WiFi-hostpotokat használták, hiszen a nyilvános hálózatok több különféle netes szolgáltatásban is feltűnhetnek, azokból pedig kihámozható a földrajzi helyzetük. Ezután a rendszerük a szenzoros adatokat alapul véve, nyilvánosan elérhető utcatérképek, domborzati térképek, a telefon ideje és időzónája, továbbá időjárási információk alapján képes volt behatárolni, hogy körülbelül hol járnak az önkéntes tesztalanyaik.

Azt is képesek voltak meghatározni, mikor az egyik tesztalanyuk Philadelphiából Dallasba repült.

Persze nem tökéletes a rendszerük, hiszen az ilyen típusú helymeghatározáshoz nem csak megfelelő mennyiségű és minőségű szenzoros információra, de pontos és naprakész térképekre is szükség van. Ezenfelül például a Manhattanhez hasonló, lapos és rácsos mintázatú helyeken még így is pontatlan lehet a rendszer.

A kutatók szerint a kísérlet konklúziója, hogy a mobilgyártóknak, pontosabban a mobilos operációs rendszerek készítőinek érdemes lenne elgondolkodniuk a telefonokban lévő szenzorok opcionális kikapcsolhatóságán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!