Kellemetlen következménye lett egy hardveres gond szoftveres megoldásának.

Aránylag simán ment annak idején az Apple iPhone 6 piacra dobása, egyetlen rendkívül zavaró hibára derült fény, a vásárlók egy táborának a telefonjai sportot űztek az újraindulgatásból. Az Apple némi nyomozással kiderítette, hogy az ilyenkor megszokottal ellentétben sajnos nem szoftveres hiba áll a háttérben, hanem az akkumulátor okozza a problémát: a jelenség által érintett modellekben lévő telepek nagy processzorterhelés esetén nem tudták leadni az elvárt mennyiségű energiát, ennek a bekövetkeztekor történt az újraindulás.

Apple iPhone 6 PlusForrás: Imaginechina/Weng Lei

Első körben az Apple egy szimpla ingyenes akkucserével próbálta megoldani a gondot, azonban a vártnál sokkal több mobil esetében jelentkezett a probléma. A költséges javítgatás helyett úgy döntöttek a cégnél, hogy szoftveresen javítják a problémát: olyan kóddal bővítették az iOS erőforráskezelőjét, amely képes az akku tényleges teljesítményének a figyelembevételével automatikusan lekorlátozni a telefon processzorának maximális üzemi frekvenciáját, ezzel csökkentve a fogyasztást.

Az ötlettel eredetileg nem is volt baj, hiszen a processzor órajelének minimális csökkentése nem rontotta észrevehetően az iPhone 6 teljesítményét, viszont megoldotta az újraindulgatási problémák 80 százalékát.

Most viszont elkezdett kilógni a lóláb.

Mint valószínűleg mindenki jól tudja, az idő haladtával folyamatosan csökken az akkumulátorok teljesítménye. A piacra dobás körüli időszakban vásárolt Apple iPhone 6-osokban lévő telepek most jutnak arra a pontra, hogy kezdenek látványosan „elfáradni".

Az akku teljesítményének a csökkenése miatt a készülékeken futó iOS erőforráskezelője egyre agresszívebben korlátozza a processzor frekvenciáját, aminek a következtében pedig egyre látványosabban lassulnak a telefonok.

Egy a lassulás által érintett felhasználó érdekességből lefuttatta a GeekBench-et az iPhone 6 Plus mobilján. A mérőszoftver webhelye szerint a telefonja átlagosan 1471 / 2476 pontokra képes, ám a mostani mérése során a készüléke ténylegesen csak 839 / 1377 pontokat kapott,

ami elég drámai teljesítménycsökkenés.

Hírünk írásáig az Apple nem kommentálta a felfedezést. Rendkívül kellemetlen helyzetben van a cég, hiszen ha a szoftver finomhangolásával sikerülne is többé-kevésbé visszaállítania a telefonok teljesítményét, akkor meg az akkus üzemidő jelentős csökkenése miatt kezdenének el panaszkodni az ügyfelek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!