Az akkuja miatt lassul le az Apple iPhone 6

iphone 6 plus apple top cimlap
A customer tries out an iPhone 6 Plus smartphone at an Apple store in Shanghai, China, 25 August 2015. A defective camera causing blurry pictures on the iPhone 6 Plus has lead Apple to announce it will replace affected iPhones free of charge. A batch of Apple iPhone 6 Plus smartphones are being affected by a bug, resulting in them taking blurry pictures, and prompting Apple to announce that it will replace the defective devices, according to CNN Money. The affected batches are those sold between September 2014 to January 2015, according to CNN Money. A defective component in the rear camera is causing the blurry pictures, Apple reports. The problem is with the iSight camera in the back of the phone, not the front facing camera, according to CNN Money. Apple has said that it will replace the phone's camera free of charge if the device is taking fuzzy photos, and if it falls into a certain set of serial numbers, according to the Huffington Post.
Vágólapra másolva!
Kellemetlen következménye lett egy hardveres gond szoftveres megoldásának.
Vágólapra másolva!

Aránylag simán ment annak idején az Apple iPhone 6 piacra dobása, egyetlen rendkívül zavaró hibára derült fény, a vásárlók egy táborának a telefonjai sportot űztek az újraindulgatásból. Az Apple némi nyomozással kiderítette, hogy az ilyenkor megszokottal ellentétben sajnos nem szoftveres hiba áll a háttérben, hanem az akkumulátor okozza a problémát: a jelenség által érintett modellekben lévő telepek nagy processzorterhelés esetén nem tudták leadni az elvárt mennyiségű energiát, ennek a bekövetkeztekor történt az újraindulás.

Apple iPhone 6 Plus Forrás: Imaginechina/Weng Lei

Első körben az Apple egy szimpla ingyenes akkucserével próbálta megoldani a gondot, azonban a vártnál sokkal több mobil esetében jelentkezett a probléma. A költséges javítgatás helyett úgy döntöttek a cégnél, hogy szoftveresen javítják a problémát: olyan kóddal bővítették az iOS erőforráskezelőjét, amely képes az akku tényleges teljesítményének a figyelembevételével automatikusan lekorlátozni a telefon processzorának maximális üzemi frekvenciáját, ezzel csökkentve a fogyasztást.

Az ötlettel eredetileg nem is volt baj, hiszen a processzor órajelének minimális csökkentése nem rontotta észrevehetően az iPhone 6 teljesítményét, viszont megoldotta az újraindulgatási problémák 80 százalékát.

Most viszont elkezdett kilógni a lóláb.

Mint valószínűleg mindenki jól tudja, az idő haladtával folyamatosan csökken az akkumulátorok teljesítménye. A piacra dobás körüli időszakban vásárolt Apple iPhone 6-osokban lévő telepek most jutnak arra a pontra, hogy kezdenek látványosan „elfáradni".

Az akku teljesítményének a csökkenése miatt a készülékeken futó iOS erőforráskezelője egyre agresszívebben korlátozza a processzor frekvenciáját, aminek a következtében pedig egyre látványosabban lassulnak a telefonok.

Egy a lassulás által érintett felhasználó érdekességből lefuttatta a GeekBench-et az iPhone 6 Plus mobilján. A mérőszoftver webhelye szerint a telefonja átlagosan 1471 / 2476 pontokra képes, ám a mostani mérése során a készüléke ténylegesen csak 839 / 1377 pontokat kapott,

ami elég drámai teljesítménycsökkenés.

Hírünk írásáig az Apple nem kommentálta a felfedezést. Rendkívül kellemetlen helyzetben van a cég, hiszen ha a szoftver finomhangolásával sikerülne is többé-kevésbé visszaállítania a telefonok teljesítményét, akkor meg az akkus üzemidő jelentős csökkenése miatt kezdenének el panaszkodni az ügyfelek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!