Oktatóvideókban magyarázta el, hogy miként lehet ingyen tévézni.

Aránylag kevés szó esik erről a médiában, azonban a klasszikus film – zene – szoftver trió mellett az elmúlt években új típusú kalózkodási forma tűnt fel: már tévéadások is nézhetőek illegálisan. Ezt tipikusan tévékre rádugható, Android rendszerű médiaboxokkal oldják meg a kalózok, a tévéadásokat az interneten keresztül streamelik a tévéjük kijelzőjére.

Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE

A tévéadóknak nyilván nem tetszik az új divat, azonban eddig főként csak az Egyesült Királyságból érkeztek olyan beszámolók, hogy általában prémium sportcsatornák kérésére eljárás indult a tévéadás lopását könnyen lehetővé tevő eszközöket értékesítők és használók ellen. Az eddig felelősségre vont használók nem magánemberek voltak, hanem trükkös kocsmatulajdonosok.

A TorrentFreak most egy szokatlan perről számolt be: egy brazil bíróság azért ítélte el Marcelo Otto Nascimentót, mert olyan oktatóvideókat töltött fel a Youtube-ra, amelyek bemutatták a tévéadások kalózkodásának a menetét. Nem büntetőperről van szó, a férfit a helyi tévétársaságokat tömörítő szövetség citálta a bíróság elé, ugyanis szerintük az oktatóvideói kifejezetten bátorítják az érdeklődőket a szerzői jogaik megsértésére.

A férfi azzal védekezett, hogy a tevékenységével nem sértett szerzői jogokat, és azt is tagadja, hogy a videók veszteséget okoztak volna a tévétársaságoknak. Ezzel a bíró nem értett egyet, meglátása szerint az oktatóvideóinak specifikusan az volt céljuk, hogy megtanítsák a nagyközönséget a tévécsatornák warezolására,

ez a cselekmény pedig a természeténél fogva veszteségeket fog okozni a felpereseknek.

Az elsőfokú ítéletében a bíró több utasítást is adott: felszólította Nascimentót az összes problémás videójának a törlésére, megtiltotta az ilyen videók jövőbeli előállítását, továbbá kötelezte, hogy 15 napon belül fizessen ki morális alapon olyan 2 millió forintnak megfelelő kártérítést, és némi jogi költséget.

Mindezek után a bíró még sem állapította, hogy a videói mennyi anyagi kárt okoztak a tévétársaságoknak, az még egy külön tételnek ígérkezik a számlán.

Nascimento természetesen fellebbezik az elsőfokú ítélet ellen, így egyelőre nincs vége az ügynek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!