Brüsszelben panaszkodik a Deezer és a Spotify

spotify, zene, tini, tinédzser, okostelefon, streaming
Egy német felmérés szerint a kiskorúak negyede naponta több órát is okostelefonozik.
Vágólapra másolva!
Azt kifogásolják, hogy az Apple elcsaklizhatja az előfizetési díjak 30 százalékát.
Vágólapra másolva!

Rendkívül kiélezett harc folyik zenestreamelők piacán, lassan már több szolgáltatás verseng a fogyasztók kegyeiért, mint amennyit azok egyáltalán számon tudnak tartani. Hab a tortán, hogy a zenekiadókkal kötött szerződéseknek hála a szolgáltatások nem képesek nyereségesen működni, ehhez akár több tízmillió új előfizetőt kellene bevonzaniuk.

Forrás: Spotify

Ezek ismeretében érthető, hogy a Financial Times (via 9to5Mac) beszámolója alapján a Deezer és a Spotify egy Jean-Claude Junckernek címzett levélben arra kéri az Európai Unió releváns döntéshozóit, hogy kezdjenek valamit a piaci pozíciójával állításuk szerint visszaélő Apple-lel.

A panaszosoknak az a problémájuk, hogy a szolgáltatásaikra Apple iOS rendszeren előfizetők esetében

a kifizetett havidíj tipikusan 30 százaléka az Apple zsebében landol.

A legnagyobb gond pusztán az, hogy a kérdéses előfizetőkből ennyivel kevesebb bevételük származik, de emellett árnyalja a helyzetet, hogy az Apple is üzemeltet saját zenestreamelő szolgáltatást.

Az Apple 30 százalékos sarca ellen nem csak a zenestreamelők keltek ki az utóbbi években, valójában az összes iOS-en előfizetéses szolgáltatást nyújtó vállalkozás morgolódik miatta. A problémájuk látszólagos enyhítése érdekében az Apple tavaly bejelentette, hogy változtat a rendszeren: az előfizetések első évében 30 százalékos jutalékot von le, utána viszont csak 15 százalékot.

Viszont fontos tudni, hogy ez csak a megszakítás nélkül folyó előfizetésekre vonatkozik, azaz ha egy ügyfél például 12 hónap után lemondja a Spotify-előfizetését, majd pár nap múlva meggondolja magát és újból előfizet, akkor újrakezdődik a hónapok számolása; az Apple újabb 12 hónapon keresztül 30 százalékos jutalékot von majd le a havidíjból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!