Azt kifogásolják, hogy az Apple elcsaklizhatja az előfizetési díjak 30 százalékát.

Rendkívül kiélezett harc folyik zenestreamelők piacán, lassan már több szolgáltatás verseng a fogyasztók kegyeiért, mint amennyit azok egyáltalán számon tudnak tartani. Hab a tortán, hogy a zenekiadókkal kötött szerződéseknek hála a szolgáltatások nem képesek nyereségesen működni, ehhez akár több tízmillió új előfizetőt kellene bevonzaniuk.

Forrás: Spotify

Ezek ismeretében érthető, hogy a Financial Times (via 9to5Mac) beszámolója alapján a Deezer és a Spotify egy Jean-Claude Junckernek címzett levélben arra kéri az Európai Unió releváns döntéshozóit, hogy kezdjenek valamit a piaci pozíciójával állításuk szerint visszaélő Apple-lel.

A panaszosoknak az a problémájuk, hogy a szolgáltatásaikra Apple iOS rendszeren előfizetők esetében

a kifizetett havidíj tipikusan 30 százaléka az Apple zsebében landol.

A legnagyobb gond pusztán az, hogy a kérdéses előfizetőkből ennyivel kevesebb bevételük származik, de emellett árnyalja a helyzetet, hogy az Apple is üzemeltet saját zenestreamelő szolgáltatást.

Az Apple 30 százalékos sarca ellen nem csak a zenestreamelők keltek ki az utóbbi években, valójában az összes iOS-en előfizetéses szolgáltatást nyújtó vállalkozás morgolódik miatta. A problémájuk látszólagos enyhítése érdekében az Apple tavaly bejelentette, hogy változtat a rendszeren: az előfizetések első évében 30 százalékos jutalékot von le, utána viszont csak 15 százalékot.

Viszont fontos tudni, hogy ez csak a megszakítás nélkül folyó előfizetésekre vonatkozik, azaz ha egy ügyfél például 12 hónap után lemondja a Spotify-előfizetését, majd pár nap múlva meggondolja magát és újból előfizet, akkor újrakezdődik a hónapok számolása; az Apple újabb 12 hónapon keresztül 30 százalékos jutalékot von majd le a havidíjból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!