Reklámkiegészítőt telepített a Firefoxba a Mozilla

2017.12.18. 08:05

A jelek szerint csak az Egyesült Államokban élőknek ment ki a beépülő.

Ugyan nem állnak távol a botrányok a Mozillától, de azért nem jellemző, hogy a Firefox fura húzásokkal borzolná a felhasználók idegeit. Sajnos ami késik, az nem múlik, a hét elején egyes felhasználóknál a Mozilla nagy csendben telepített egy Looking Glass nevű beépülőt a Firefoxba. A jelek szerint csak az egyesült államokbeli felhasználóknál jelent meg a kéretlen szoftver, mostanra letiltotta a Mozilla.

Forrás: AFP/Josep Lago

Némi nyomozás után kiderült, hogy egy médiaattrakcióról van szó, három webhely valamelyikét meglátogatva a böngésző nem teljesen tisztázott tevékenységbe kezdett. A felhasználók érdeklődésére válaszul a Mozilla elárulta, hogy a Mr. Robot sorozatnak próbáltak kis felhajtást csapni, szerda éjszaka debütált a harmadik évad záróepizódja az USA-ban. Természetesen nem önszorgalomból hirdette más termékét a Mozilla, de az nem világos, hogy a szervezet kapott-e anyagi ellenjuttatást a kiegészítő felhasználókhoz való eljuttatásáért.

A Mozilla szerint ez elég jó ötletnek tűnt, hiszen a sorozat az online magánszféráról és a biztonságról szólt, többek közt ezek védelme jelenti a Mozilla fő célkitűzéseit is. Ennek szellemében jó lenne, ha a Mozilla a jövőben nem telepítgetne csendben és jóváhagyás nélkül gyanús bővítményeket a felhasználók böngészőibe, a végén még megcsappan benne a nagyközönség bizalma.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!