Mégsem kellene zsebben hordani a mobilt?

telefonálás
Man enjoying view while taking phone call
Vágólapra másolva!
Kalifornia egészségügyi minisztériuma szerint jobb félni, mint megijedni.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefonok piacra kerülése óta megy a vita, hogy az eszközök által vett és sugározott rádiójelek vajon ártalmasak-e az egészségre. A kritikusok potenciálisan rákkeltő hatásúnak tartják a sugárzást, sőt: egyesek szerint akár meddőséget is okozhat. Ezeket a súlyos vádakat a mai napig egyetlen tudományos kutatással sem sikerült alátámasztani, bár a technológia kora és elterjedtsége miatt csak mostanában nyílik majd lehetőség a hosszú távú hatástanulmányok készítésére.

Forrás: PhotoAlto / Altopress / Frédéric Cirou

Így vagy úgy, de Kalifornia állam egészségügyi minisztériuma most azt javasolta a polgároknak, hogy a lehetséges egészségügyi kockázatok miatt minimalizálják a mobiljeleknek való kitettségüket. Ennek keretében általánosságban véve tartsák minél távolabb a testüktől a telefonjaikat, ne hordják azokat a zsebeikben, ne aludjanak a készülékeik mellett, és persze csak akkor használják azokat, ha feltétlenül szükséges.

Mindezek csak ajánlások, a polgárok pedig a tudományosan megalapozott vizsgálatok eredményeinek megérkezéséig szabadon eldönthetik, hogy mennyire kívánnak rettegni a készülékeiktől. Addig is az egészségügyi minisztérium foglalkozhatna a készülékek túlzott használatából esetlegesen fakadó mentális problémákkal, az ezzel kapcsolatos felvilágosítás nyújtása, továbbá a konkrét javaslatok megfogalmazása mindenképp hasznos elfoglaltságnak tűnik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!