A vállalat szerint az akkus üzemidő megőrzése miatt van erre szükség.

A hosszú távon szoftverfrissítéseket kapó mobileszközök esetében nem szokatlan a lassulás érzékelése, a jelenségért általában a folyamatosan egyre nagyobb rendszerigényűvé váló operációs rendszer a felelős. Mint néhány napja kiderült, a 2016-ban piacra dobott Apple iPhone 6 mobilok esetében is egyre feltűnőbb jelenség nem erre vezethető vissza, az Apple valójában az akkumulátor kapacitásának csökkenésével párhuzamosan egyre lejjebb korlátozza a telefonok processzorának maximum órajelét.

Forrás: AFP/Jack Taylor/Jack Taylor

Az Apple most elismerte a praktikát, a hivatalos tájékoztatás szerint az akkus üzemidő megtartása, továbbá az újraindulásoktól mentes működés érdekében csökkenti az iOS a processzor maximális frekvenciáját.

Ami viszont újdonság, hogy az iOS 11.2 kiadása óta az iPhone 7-esekkel rendelkezők is számíthatnak a lassulásra, a jövőben pedig még több termékét fogja lassítani a vállalat.

Legjobb tudomásunk szerint ez a megoldás egyedülálló a mobilos világban, semelyik másik gyártó sem lassítja az okostelefonjait, hogy szinten tartsa az egyre öregedő akku miatt csökkenő üzemidőt.

Igazából két probléma van az Apple elképzelésével: egyrészt a felhasználóknak nincs választási lehetőségük, hogy nagy teljesítményt vagy hosszabb üzemidőt szeretnének-e látni (a két működési mód közti váltás simán megoldható lenne egy gombbal a Beállítások alkalmazásban), másrészt pedig az Apple egyszerűen nem szólt róla.

Mégis mit gondoljon a mobilozó, ha két év után brutálisan lassúvá válik a készüléke? Ha az Apple-ön múlik, akkor nyilvánvalóan az a válasz, hogy

ideje venni egy új iPhone-t!

Mindeközben a felhasználóknak sejtésük sincs arról, hogy az új iPhone árának a töredékéből kicseréltethetnék az akkut a meglévő telefonjukban, ezzel visszaállítva annak eredeti, manapság is teljesen tisztességes teljesítményét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!