A Mandrake Linux létrehozója alternatív verziót készítene a rendszerből.

Széles körben ismert tény, hogy a Google Android alapvetően ingyenes és nyílt forráskódú, azonban azt már kevesebben tudják, hogy mindez szigorúan csak az alap operációs rendszerre vonatkozik. A piacon kapható androidos készülékeken mind megtalálhatóak a Google saját alkalmazásai és szolgáltatásai, a Gmailhez vagy a Play Áruházhoz hasonló komponensek valójában zárt forráskódú szoftverek.

Forrás: AFP/Eugene Tanner

Ez érdekes helyzetet teremt: megfelelő hozzáértés birtokában elméletileg bárki készíthet egy teljesen saját, testre szabott Android-változatot, amelyet szíve joga ingyen vagy pénzért cserébe terjeszteni. Viszont arra nem lesz joga, hogy a Google saját alkalmazásait, beleértve az Android hétköznapi használata során abszolút kritikus Play Áruházat előtelepítse a saját rendszerébe.

Annak idején a CyanogenMod projektből kinőtt Cyanogen ezen kívánt változtatni: a vállalat megpróbált kifejleszteni a saját Androidjához egy teljes értékű, de a magánszférát tiszteletben tartó ökoszisztémát.

Ez a törekvés részben súlyos menedzselési hibák miatt még tavaly véglegesen megbukott,

azonban most a Mandrake Linux rendszert létrehozott Gaël Duval ott folytatná a munkát, ahol a Cyanogen befejezte.

A férfi elindította a Kickstarteren az eelo közösségi finanszírozás kampányát, minimum 29,655 dollárt kíván összegyűjteni.

A cél egy olyan biztonságos, a magánszféra védelmét mindig szem előtt tartó Android-változat létrehozása, amelyben egyetlen Google-féle zárt forráskódú szoftver vagy szolgáltatás sem található meg, mégis képes arra, hogy minden tekintetben a fogyasztók által ismert Android teljes értékű alternatívája legyen.

Az eelo alapját LineageOS adja, amely a már említett CyanogenMod utódja.

Természetesen egy hosszú távú projektről van szó, bár ha sikerül elég pénzt összekalapozni, akkor akár néhány hónapon belül elérhetővé válhat az operációs rendszer első változata, méghozzá a hozzá tartozó legfontosabb online szolgáltatásokkal együtt.

Egyelőre nem világos, hogy a megvalósulása esetén milyen telefonokra válhat elérhetővé az eelo, ez jó eséllyel nagyrészt ugyanúgy a projektet támogató önkénteseken múlik majd, mint a LineageOS esetében is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!