Paranoiásoknak készült mobilapp Edward Snowdentől

Edward Snowden
Former US intelligence contractor and whistle blower Edward Snowden is pictured speaking on the phone within an interview with Swedish daily newspaper Dagens Nyheter, in Moscow on October 21, 2015. AFP PHOTO / DAGENS NYHETER / LOTTA HARDELIN == SWEDEN OUT , NORWAY OUT , DENMARK OUT == RESTRICTED TO EDITORIAL USE == MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / DAGENS NYHETER / LOTTA HARDELIN " == / AFP / DAGENS NYHETER / LOTTA HARDELIN
Vágólapra másolva!
Szinte bármely olcsó androidos telefonból megfigyelőállomást farag a Haven.
Vágólapra másolva!

A technológia által átitatott világunkban nem nagy kunszt paranoiássá válni, valójában az internetet, a mobileszközöket, továbbá az internetre kötött kütyüket használóknak valamilyen szinten már kötelező paranoiásnak lenniük. A döntő többségnek persze nem állami kémkedéstől, inkább csak az internetet ilyen vagy olyan módon pénzszerzésre használni próbáló bűnözőktől, továbbá a felhasználói szokásokat kilesni próbáló internetes szolgáltatásoktól kell tartaniuk.

Edward Snowden Forrás: AFP/Lotta Hardelin

Az NSA-botrányt kirobbantott Edward Snowden azon aránylag kevesek közé tartozik, akik személyesen is megtapasztalták, hogy milyen érzés teljes joggal a bepoloskázástól, az elrablástól, az eszközeik titkos átvizsgálásától tartani. Éppen ezért is nem meglepő, hogy a Freedom of the Press Foundation igazgatótanácsának egyik tagjával beszélgetve felmerült az ötlet, hogy elő kellene rukkolni valamiféle olcsó és könnyen elérhető technikai megoldással, amely riaszthatná a szivárogtatókat és az újságírókat, ha valaki betör a lakásukba vagy a búvóhelyükre.

Haven Forrás: Origo

A végtermék a Haven androidos mobilalkalmazás lett, amely képeket és hangokat rögzít, amennyiben a telefon szenzorai bármilyen furcsaságot érzékelnek. Képes mozgásérzékelős biztonsági kamerát faragni a mobilból, de a mikrofon által felvett hangok, az elmozdulás, vagy a környezeti fényben való változás is naplózásra bírhatja. A program nem csak a telefon háttértárára menti a riasztási naplókat, de netkapcsolat megléte esetén az eseményeket képes azonnal feltölteni egy távoli szerverre, ezek értesítésként feltűnhetnek az okkal vagy ok nélkül paranoiás személynél lévő telefonon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!